2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Nem fogadná be öccse a skálás gyilkost

Pár nap múlva szabadulhat a skálás gyilkosként elhíresült, 24 éve börtönben lévő Bene László, aki a hírek szerint nem szeretne kijönni a rácsok mögül. A Lokál megtudta, hogy sem öccse, sem korábbi élettársa nem fogadná be magához, így nem lenne hová mennie.

Huszonnégy év után jöhet ki a rácsok mögül a szegedi Csillagbörtönben ülő skálás gyilkos, Bene László, aki a Magyar Idők szerint a szabadon bocsátásáról szóló tárgyaláson azt mondta, nem akarja, hogy elengedjék, mivel a lakhatása sincs megoldva. A Lokál most megtudta, miért.


– Pár napja beszéltem a bátyámmal, akkor csak annyit kért, küldjek neki 10 ezer forintot, hogy a börtönkantinban vásárolni tudjon – mondta a Lokálnak Bene László Dunántúlon élő öccse, aki elől a skálás, úgy látszik, megpróbálta eltitkolni lehetséges szabadulását. – Édesanyánk a haláláig Pesten, a Wekerle-lakótelepen lakott, azt az ötven négyzetméteres lakást a végrendeletében a fiamra hagyta. Hogy miért nem a bátyámra? Mert soha nem tudta megbocsátani neki, hogy gyilkos lett – árulta el a férfi.

A terv az volt, hogy Bene a szabadulása után a pesti lakásba költözik. Csakhogy azt az öccse pár hete eladta, mert bajba jutott: nem tudta fizetni a svájcifrank-hitelt, így háza az eszközkezelőhöz került, és abban most albérlőként lakik.


– Tizennégymillió forintot kaptunk a pesti lakásért, de miután kifizettük az adósságainkat, egy forintunk sem maradt – árulta el a testvér. – Ha meglátogat a testvérem, örömmel veszem, hiszen 24 éve nem láttam. De hozzám biztosan nem költözhet, hiszen a két unokám éppen abban a szobában lakik, ahová őt vártuk. Nem érdekel, hogy mi lesz a bátyámmal, hiszen szörnyű dolgokat művelt. Ő már 67 éves, szerintem egy vidéki idősek otthonában lenne jó helyen. Ott nyugalomra lelhet, megtalálhatja a lelki békéjét.

Bene László egykori élettársa is bajba került, nem tudta fizetni a hitelét, így a budapesti lakását a végrehajtó elárverezte. Az asszony az ország túlsó végébe, egy Tisza melletti falucskába költözött a lányához. Ott találtuk meg.

– Itt, a világ végén már nem érnek utol a hírek. Lacival hetek óta nem beszéltem, szóval nem tudom, mikor szabadul – mondta a Lokálnak Zsuzsa asszony. – Amikor legutóbb beszéltünk telefonon, még bizakodó volt az újrakezdést illetően. Szerintem most pánikba esett, rájött, hogy a börtönben töltött 24 év túl sok, nincs esélye a kinti életben. Értelmes emberként felmérte a lehetőségeit, tudja, hogy nem találna munkát. Ezzel a múlttal ki alkalmazná?

 

Jövőre mindenképpen kiengedik

Bene nevét akkor ismerte meg az ország, amikor társával, Donászi Aladárral négy embert agyonlőttek. Elfogásuk után Donászi öngyilkos lett a zárkájában. Bene 25 éves fegyházbüntetése 2019-ben jár le (tehát akkor mindenképpen kiszabadul), de a múlt héten a bíróság első fokon úgy döntött: feltételesen szabadulhat. A döntés még nem jogerős, mivel az ügyészség fellebbezett.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz józsefvárosi, fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

 • Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében – január 14. és 20. között – kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

 • A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem állt a magyar családok mellé; Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt mindig csak elvettek a gyermekesektől – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán Komáromban.

 • Ady Endrére emlékezik a közmédia

  Ady Endrére emlékezik a közmédia

  Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet az M5 kulturális csatorna, amely a Kossuth Rádióval együtt tematikus nap keretében is megemlékezik a költőről január 27-én.