2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Belföld

Nem fogadná be öccse a skálás gyilkost

Pár nap múlva szabadulhat a skálás gyilkosként elhíresült, 24 éve börtönben lévő Bene László, aki a hírek szerint nem szeretne kijönni a rácsok mögül. A Lokál megtudta, hogy sem öccse, sem korábbi élettársa nem fogadná be magához, így nem lenne hová mennie.

Huszonnégy év után jöhet ki a rácsok mögül a szegedi Csillagbörtönben ülő skálás gyilkos, Bene László, aki a Magyar Idők szerint a szabadon bocsátásáról szóló tárgyaláson azt mondta, nem akarja, hogy elengedjék, mivel a lakhatása sincs megoldva. A Lokál most megtudta, miért.


– Pár napja beszéltem a bátyámmal, akkor csak annyit kért, küldjek neki 10 ezer forintot, hogy a börtönkantinban vásárolni tudjon – mondta a Lokálnak Bene László Dunántúlon élő öccse, aki elől a skálás, úgy látszik, megpróbálta eltitkolni lehetséges szabadulását. – Édesanyánk a haláláig Pesten, a Wekerle-lakótelepen lakott, azt az ötven négyzetméteres lakást a végrendeletében a fiamra hagyta. Hogy miért nem a bátyámra? Mert soha nem tudta megbocsátani neki, hogy gyilkos lett – árulta el a férfi.

A terv az volt, hogy Bene a szabadulása után a pesti lakásba költözik. Csakhogy azt az öccse pár hete eladta, mert bajba jutott: nem tudta fizetni a svájcifrank-hitelt, így háza az eszközkezelőhöz került, és abban most albérlőként lakik.


– Tizennégymillió forintot kaptunk a pesti lakásért, de miután kifizettük az adósságainkat, egy forintunk sem maradt – árulta el a testvér. – Ha meglátogat a testvérem, örömmel veszem, hiszen 24 éve nem láttam. De hozzám biztosan nem költözhet, hiszen a két unokám éppen abban a szobában lakik, ahová őt vártuk. Nem érdekel, hogy mi lesz a bátyámmal, hiszen szörnyű dolgokat művelt. Ő már 67 éves, szerintem egy vidéki idősek otthonában lenne jó helyen. Ott nyugalomra lelhet, megtalálhatja a lelki békéjét.

Bene László egykori élettársa is bajba került, nem tudta fizetni a hitelét, így a budapesti lakását a végrehajtó elárverezte. Az asszony az ország túlsó végébe, egy Tisza melletti falucskába költözött a lányához. Ott találtuk meg.

– Itt, a világ végén már nem érnek utol a hírek. Lacival hetek óta nem beszéltem, szóval nem tudom, mikor szabadul – mondta a Lokálnak Zsuzsa asszony. – Amikor legutóbb beszéltünk telefonon, még bizakodó volt az újrakezdést illetően. Szerintem most pánikba esett, rájött, hogy a börtönben töltött 24 év túl sok, nincs esélye a kinti életben. Értelmes emberként felmérte a lehetőségeit, tudja, hogy nem találna munkát. Ezzel a múlttal ki alkalmazná?

 

Jövőre mindenképpen kiengedik

Bene nevét akkor ismerte meg az ország, amikor társával, Donászi Aladárral négy embert agyonlőttek. Elfogásuk után Donászi öngyilkos lett a zárkájában. Bene 25 éves fegyházbüntetése 2019-ben jár le (tehát akkor mindenképpen kiszabadul), de a múlt héten a bíróság első fokon úgy döntött: feltételesen szabadulhat. A döntés még nem jogerős, mivel az ügyészség fellebbezett.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Saci néni lett az év tanára

  Saci néni lett az év tanára

  Interjút adott a Lokálnak az a budapesti pedagógus, aki a minap egy anyaországi és két külhoni kollégájával együtt kapta meg az Év tanára 2018 címet. A díjazottak személyére pedagógusszervezetek és diákközösségek egyaránt tehettek javaslatot.

 • Ma szétszakadhat a Jobbik

  Ma szétszakadhat a Jobbik

  Ma jár le az a határidő, amit magának szabott a Jobbik elnöki pozíciójáért induló harcban alulmaradt Toroczkai László. Ásotthalom polgármestere arról dönt, hogy a párt tagja marad-e, vagy a mögötte állókkal más úton indul el.

 • Dübörög a lombikturizmus

  Dübörög a lombikturizmus

  Egyre több külföldi látogat hazánkba, hogy részt vegyen a magyarországi lombikprogramban. Beszámolóikból kiderül, hogy a hazai egészségügyet érő kritikák ellenére a magyarországi meddőségi kezelések, beültetések elvégzésének színvonala  kiemelkedő a közép-európai térségben.

 • Orbán: Mi vagyunk Európa jövője

  Orbán: Mi vagyunk Európa jövője

  “Az Európai Unió leggyorsabban fejlődő régióját Közép-Európa országai adják. 1990-ben még Európa volt a mi jövőnk, ma pedig mi vagyunk Európa jövője” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Parlamentben, a negyedik Orbán-kormány minisztereinek eskütétele előtt.