EUR: 324,63 Ft
CHF: 281,54 Ft
2018. június 22., péntek
Paulina

Életmód

Nyakunkon a szóbeli

Hamarosan kezdődnek a szóbeli érettségik. De mi történik akkor, ha valaki nem megy el? És mi van akkor, ha póttételt kell húzni? Az Oktatási Hivatal oldalán közzétett tájékoztató szerint ha egy diák „fel nem róható okból” nem jelenik meg a szóbelin (vagy a vizsgáról engedéllyel távozik), az igazgató engedélyével az adott vizsganapon vagy az adott vizsgaidőszak másik napján megismételheti a szóbelit – magyarázza az Eduline. Ha erre nincs mód, egy másik vizsgaidőszakban pótló vizsgát tehet. Ha a tanuló az írásbeli vizsgáról felróható okból elkésik, távol marad, vagy a vizsgáról engedély nélkül eltávozik, az adott tárgyból javítóvizsgát tehet. Amennyiben tehát a vizsgázó nem jelent meg a szóbelin, úgy a vizsgára vonatkozó kérelmével az érettségire való jelentkezését fogadó intézmény vezetőjéhez kell fordulnia, a benyújtott igazolások alapján ő dönt a továbbiakról.

Profimedia, Alamy

Ha a vizsgázó a szóbelin a húzott tétel anyagából teljes tájékozatlanságot árul el, azaz feleletének értékelése nem éri el a szóbeli vizsgarészre adható összes pontszám 12 százalékát, az elnök egy alkalommal póttételt húzat vele. Ez esetben a szóbeli minősítést a póttételre adott felelet alapján kell kialakítani, úgy, hogy az elért pontszámot meg kell felezni, egész pontra fel kell kerekíteni, majd a százalékos minősítést és az osztályzatot ennek alapján kell kiszámítani. Ha a vizsgázó a póttétel húzásától elzárkózik, ezt a tényt a jegyzőkönyvben rögzíteni kell. Ha a vizsgázó a szóbeli vizsgán 12 százalék feletti eredményt ér el, az még nem jelenti, hogy az adott vizsgatárgyból nem bukik meg, ugyanis az írásbeli és a szóbeli vizsgán elért összpontszáma alapján kell teljesíteni az elégségeshez szükséges 25 százalékos eredményt.


Kapcsolódó Cikkek

 • Létezik egészséges elhízás?

  Létezik egészséges elhízás?

  A metabolikus szindróma más elemeit nélkülöző elhízás akár még az egészséges kategóriába is sorolható néhány kuztatás szerint, ez az elképzelés azonban megdőlni látszik.

 • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

 • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.