EUR: 321,65 Ft
CHF: 282,57 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Külföld

Ők a terror legújabb áldozatai

Újabb részletek derültek ki a liège-i terroristával kapcsolatban. A hatóságok szerint Benjamin Hermann már a merénylet előtti éjszakán meggyilkolt egy embert. Közben az áldozatok kilétére is fény derült.

Cyril Vangrieckent édesanyja szeme láttára lőtt le a terrorista Forrás: Twitter

Jan Jambon belga belügyminiszter szerint a 33 éves Benjamin Hermann nem három, hanem négy emberrel végzett a hét elején. A Marche-en-Famenne településen keddre virradóra elkövetett gyilkosság is az ő műve, egy Michael Wilmet nevű férfival végzett, aki korábban rabtársa volt. Halálát kalapácsütések okozták, a gyilkos fegyvert meg is találták a tettes autójában Liège-ben.


Mint ismeretes, Benjamin Hermannt hétfőn engedték ki a börtönből kétnapos eltávozásra, másnap hátulról késsel rátámadt két járőröző rendőrnőre, elvette egyikük pisztolyát, majd agyonlőtte őket, valamint egy civilt is, aki a közelben ült az autójában.

A két rendőrnő is életét vesztette a merényletben.

A merénylő ezután egy közeli iskolához menekült, ahol túszul ejtett egy takarítónőt. A kommandósok végül agyonlőtték a támadót, aki az akció során négy rendőrt megsebesített. A terrorista lelövése előtt Allahu akbar kiáltásokat hallatott. A támadó a börtönben radikalizálódott, cellájában muszlim imaszőnyeget találtak, rabtársai pedig azt állítják, hogy az Iszlám Állam nézeteivel szimpatizált.


A túszul ejtett takarítónőt kórházba szállították, ahol Fülöp belga király, Charles Michel kormányfő és Jan Jambon belügyminiszter is meglátogatta.

– Nagyon bátran viselkedett, elképzelhető, hogy segített megakadályozni az esetleges vérontást az iskolában – mondta a belügyminiszter.

A lövöldözés helyszínén emlékhelyet alakítottak ki, ahol megjelent Bernadette Hennart, az egyik meggyilkolt rendőrnő édesanyja is.

Bernadette Hennart, az egyik meggyilkolt rendőrnő édesanyja (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

 

A lövöldözésben életét vesztette két rendőrnő: a 45 éves Lucile Garcia és az 53 éves Soraya Belkacemi. Garcia egy hónapja házasodott össze Patrick Hagelstein helyi rendőrbiztossal és nemrég lett nagymama, amire nagyon büszke volt. Kollégái szerint egy „fantasztikus nő” volt. Társa, Soraya Belkacemi 13 éves ikreket hagyott maga után. A harmadik áldozat a 22 éves Cyril Vangriecken volt, akit saját autójában, a mellette ülő édesanyja szeme láttára lőtt agyon a terrorista. Széntanúk szerint az anya sokkos állapotba került. A fiatal férfi a városi tanárképzőre járt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek