2019. április 23., kedd
Béla

Belföld

Orbán: Mi kereszténydemokraták vagyunk és kereszténydemokráciát akarunk

Nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, minthogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió első öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni – mondta Orbán Viktor csütörtökön délután a Parlamentben.

A miniszterelnök beiktatási beszédében hangsúlyozta: szükségünk van az unióra, és az EU-nak is szüksége van ránk, ki kell és ki is fogunk állni az európai politika pástjára. Ellenezni fogjuk a kötelező kvótát, kiállunk az európai keresztény kultúráért és harcolni fogunk a határok megvédéséért.


A keddi ünnepélyes alakuló ülés után tegnap ismét összeült a frissen megválasztott országgyűlés, hogy döntést hozzon a miniszterelnök megválasztásáról. Mint már a Lokál is beszámolt róla, Áder János köztársasági elnök Orbán Viktort kérte fel kormányalakításra, melyet ő elfogadott.

Tegnap az országgyűlési képviselők 134 igen és 28 nem szavazat mellett – tartózkodás nélkül – választották meg miniszterelnöknek Orbán Viktort.


Orbán Viktor: 15 millió magyar miniszterelnöke akarok lenni
MTI Fotó: Kovács Tamás

Orbán Viktor ünnepélyes eskütétele után köszönetet mondott minden választónak, majd többek között annyit mondott: „Az egész hazát, a nemzet minden polgárát szolgálnom kell. Kérem képviselőtársaimat, hogy tekintsenek rám úgy, mint aki egy önök közül. Megtanultam, a győzelem soha nem végleges, a vereség pedig soha nem végzetes.”

Orbán Viktor első miniszterelnöki eskütétele 1998-ban Fotó: MTI

Elmondta, hogy bár felhatalmazása négy évre szól, terveiben ennél hosszabb időben gondolkodik és ehhez jól állnak most a csillagok.

2010-ben újra a Fidesz jelöltje tehetett esküt Fotó: MTI

– Bár sokan lehetetlennek tartják, nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, mint hogy Magyarország 2030-ra Európa első öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. Fölfogásom szerint az eddigi sikereinkhez hozzájárult, talán előfeltétele is volt, hogy nyíltan kimondtuk, a liberális demokrácia korszaka véget ért. Alkalmatlan arra, hogy megvédje az ember méltóságát, alkalmatlan arra, hogy megadja a szabadságot, nem tudja garantálni a fizikai biztonságot, és már nem tudja fenntartani a keresztény kultúrát sem.A mi válaszunk, a magyarok válasza a megváltozott világra az, hogy a liberális demokrácia bütykölése helyett inkább felépítettük a XXI. századi kereszténydemokráciát, amely garantálja az ember méltóságát, szabadságát és biztonságát – fogalmazott az új kormányfő.

Négy évvel ezelőtt is kétharmados győzelemmel lett kormányfő Fotó: MTI

– Kormányom a szuverén magyar állam kormánya lesz. De szükségünk van az Európai Unióra és az Európai Uniónak is szüksége van ránk. Az uniónak a szabad nemzetek szövetségeként kellene működnie. Ám meggyőződésem, hogy a migráció elvezet a nemzetek felbomlásához – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Orbán Viktor életrajza

A Székesfehérváron született Orbán Viktor május 31-én lesz 55 éves. Jogász. Gyermekkorát Alcsútdobozon és Felcsúton töltötte. 1977-ben családja Székesfehérvárra költözött. Az egyetem elvégzése után, 1987 és 1989 között Szolnokon lakott. Nős, felesége Lévai Anikó jogász, öt gyermekük van. 2016 júniusában megszületett nagyobbik lánya, Ráhel első gyermeke, így már nagypapa. Gyermekkorától kezdve sportolt, több labdarúgó-egyesületben játszott. A 2007 áprilisában megnyílt Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek