2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

Pártszakadás szélére került a Jobbik

„Mi magunk” néven önálló platformot alakítottunk a Jobbikon belül – jelentette be tegnap Toroczkai László. Ásotthalom jobbikos polgármestere a pártszakadást sem zárta ki azok után, hogy Sneider Tamással szemben alulmaradt az elnökválasztó kongresszuson.

Forrnak az indulatok a Jobbikban azután, hogy Toroczkai László korábbi alelnök alulmaradt az elnökválasztási kongresszuson a korábbi szkinhedvezér Sneider Tamással szemben. Toroczkai korábban egy új párt vagy mozgalom elindítását sem zárta ki, tegnap végül egy párton belüli platform alapítását jelentette be.


A platformhoz Toroczkai elmondása szerint a jobbikos polgármesterek közül már heten csatlakoztak, számos középvezetővel és Dúró Dóra országgyűlési képviselővel együtt. A hivatalos zászlóbontás június 23-án Ásotthalmon lesz, ahová Toroczkai több ezer embert vár. Szerinte a platform célja, hogy a közösséget visszavigyék az alapító okiratban lefektetett értékekhez, és segítsék a párt jövő évi önkormányzati választásokra való felkészülését.

Toroczkai hozzátette, hogy jelenleg a Jobbik alapszabálya nem biztosítja platform működését a párton belül, ezért erről a kérdésről tárgyalni kell az újonnan megválasztott elnökséggel.


– Párton belül létrehozni egy másik pártot, az a párt ellen hat – reagált Toroczkai bejelentésére Jakab Péter, a Jobbik szóvivője. – Mindenkinek tudomásul kell vennie a kongresszus döntését, az pedig már megszavazta a Jobbik jövőbeli irányát, amely a nemzeti néppárti irány – tette egyértelművé a párton belüli ellentéteket Jakab. A párt vezetése csütörtökön tárgyal Toroczkai platformjáról.

Sneider Tamás, a Jobbik új elnöke
MTI Fotó: Mónus Márton

– Toroczkaiék arra alapoznak, hogy megvárják a 2020-as tisztújítást, amikorra a mostani vezetés elkopik, míg a jelenlegi elnökség minél hamarabb ki akarja „szekálni” Toroczkaiékat a pártból – mondta a Lokálnak Kiszelly Zoltán politológus, aki a platformot a pártszakadás előszobájának nevezte.

Korábban a Párbeszéd és a DK is az LMP-n, illetve az MSZP-n belüli platform volt, minkét esetben utána következett a pártszakadás.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nem számítottak hivatalos személynek azok az ellenzéki politikusok, akik szabályosan megostromolták az MTV stúdióit múlt év decemberében, ezért ellenük és nem az őket az épületből eltávolító fegyveres biztonsági őrök ellen indít nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

 • Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket, illetve rengeteg pénzt adnának civil szervezeteknek az Európa Parlamenti képviselők, akik mindkét indítványt megszavazták múlt csütörtökön.

 • Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújulhat a Semmelweis Egyetem – jelentette ki Merkely Béla, az intézmény rektora hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

 • Náci karlendítéssel pózolt Sneider neje

  Náci karlendítéssel pózolt Sneider neje

  Náci karlendítéssel köszöntötte a násznépet Sneider Tamás újdonsült, ügyvéd felesége, amikor 2016 nyarán a Jobbikot addig kiszolgáló jogász hozzáment “a néppártosodás ökléhez”, vagyis a Roy becenevű egykori szkinhedvezérhez, akinek a lagzin is ez a becenév állt az ültetőkártyáján.