2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Egyéb Miskolc

Poptörténeti emléktáblát kap a Gárdonyi

Május 29-én 14.30-kor ünnepélyes keretek között avatják fel a Gárdonyi Művelődési Házban azt az emléktáblát, amellyel a hely poptörténelmi emlékponttá válik. Az esemény díszvendége Fortuna László Tüsi zenész lesz, az Edda egykori dobosa, valamint Kuruc Attila, aki az 1973-as Diósgyőri Popfesztivál miskolci szervezője volt.

Az eseményen Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program ideiglenes kollégiumának vezetője, majd Rozsonits Tamás rocktörténetíró, zenész, a Moby Dick zenekar egykori dobosa mond köszöntőt. A zenei aláfestésről a Zenegép tagjai gondoskodnak az avatón. Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja 2015-ben az egykori Budai Ifjúsági Park területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját.


Színpadon a Magyar vizsla – fotó: Mocsári László

Az 1973-as Diósgyőri Popfesztiválra azért szövetkezett a zenészszakma, hogy a bevételből legyen Miskolcon egy ifjúsági park, amely 74-ben el is indult a hatvanas évek közepétől létező művelődési intézmény részeként. Legutóbb április közepén, a 73-as fesztivál 45. évfordulójára szerveztek egy megemlékezést Török Ádám és vendégeinek koncertjével, valamint egy eddig be nem mutatott film vetítésével, amely az akkori rendezvényről készült. A miskolci zenei életnek is bölcsője volt a helyszín – klubként és próbahelyként egyaránt. Többek között az Edda tagjainak elődzenekarai is működtek itt, de országos ismertségű csapatok ugyancsak rendszeresen „kluboztak” a Gárdonyiban: a Gemini, a Beatrice és a Mini.

Az Ápolók zenekar – fotó: Mocsári László

Csaknem minden jelentősebb együttes koncertezett itt, a lengyel SBB az LGT társaságában, és rendszeresen volt Korál-, Karthago-, Skorpió-, Edda-, valamint HBB-buli, valamint Radics Béla is koncertezett a parkban – élete delén túli időszakában. A 80-as évek elején a rock fővárosának nevezték Miskolcot, amiben nagy része volt a Gárdonyinak. A P. Mobil egy időben heti rendszerességgel tartott itt klubot, sokáig azt hitték, hogy miskolci a zenekar!


A park színpadát különös módon lehetett megközelíteni, ugyanis az épület sajátosságai miatt a zenészek csak a nagyterem ablakán keresztül tudtak kijutni a ház hátsó falához épített emelvényre. A park régi bejárata is nevezetes, ugyanis egy patakon átívelő kis vashíd volt a rock fellegvárába vezető út. Ez a híd a mai napig megvan, használható, a hely a másik oldali utcafronton kapott újabb bejáratokat, de 2018-tól újra elérhető a „nosztalgia-útvonal” egy-egy koncert alkalmával.

Kapcsolódó Cikkek