EUR: 323,04 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Külföld

Rettegnek az emberek a bandákba szerveződő migránsoktól Athénban

Folyamatosan illegális fegyvereket szereznek be és más menekülteket is terrorizálnak azok a zömében afgán migránsok Görögország fővárosában, Athénban, akik már rettegésben tartják az ott élő görögöket is. A rendőrség is egyre tehetetlenebb.

Az utóbbi időben egyre több migráns ragad Görögországban, ugyanis nem nagyon van lehetőségük innen tovább menni. A tehetetlenség, a frusztráltság, a legrosszabbat hozza ki ezekből az emberekből. A Proto Thema című görög újság arról ír, hogy ezek az emberek bandákba tömörülnek, a fekete piacon fegyvereket vásárolnak és különféle bűncselekményeket követnek el. A lap szerint már a rendőrök is egyre nagyobb aggodalommal követik a fejleményeket.


Athén
Afgán menekült lányok az athéni Akropoliszon álló Parthenon épületénél. (MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)

Az újságírók rámutatnak, hogy sok bevándorló azért csatlakozik ezekhez a bandákhoz, mert belátja, hogy nincs esélye Görögországból kijutni és így a jobb élet reménye is elszáll számukra. Mivel nincs vesztenivalójuk, másokat kezdenek terrorizálni.

A rendőrség gyakran tehetetlenül szemléli, hogy ezek a zömében fiatalokból álló migránsok, anarchista körökhöz csatlakoznak, az egyik athéni kerületben, Exarcheia-ban. Ez egy olyan hely egyébként, ahol számos értelmiségi és művészember él, és ahol sok anarchista és antifasiszta csoport is van. A bandákba tömörülő és a helyi lakosságra egyre nagyobb veszélyt jelentő főleg afgán migránsok rendelkeznek a legtöbb fegyverrel és ők szervezik be a legtöbb új tagot is maguk közé. Fenyegetést jelentenek más bevándorlókra is. Az etnikai csoport, amelyik a legtöbb fegyverrel rendelkezik, és leggyakrabban új tagokat szerez be, már a többi menekültet is terrorizálja. Általában fejenként 50 eurót kérnek tőlük és cserébe békén hagyják őket.


Sokszor a különböző nemzetiségű migránsok is szembefordulnak egymással. Ilyenkor az afgán bandák helyére algériai, palesztin vagy pakisztáni bandák próbálnak meg befurakodni. Ezek a torzsalkodások gyakran halállal végződnek, mint a közelmúltban Peloponnészoszon.

A görög újság hangsúlyozza, hogy a helyzetet súlyosbítja az a tény, hogy új bevándorlók beáramlása nő. Áprilisban mintegy négyezer bevándorló érkezett Görögországba a kontinentális határszakaszon a Törökország határán fekvő Evros közeléből.

Kapcsolódó Cikkek