2018. október 18., csütörtök
Lukács

Egyéb XI.kerület

Rómeó és Júlia történetét mutatta be a Latinovits Diákszínpad

Shakespeare Rómeó és Júliáját mutatta be a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Latinovits Zoltán Diákszínpada Lukácsi Huba rendező, az iskola nyugalmazott tanára és a diákszínpad létrehozója tiszteletére.

A darabot Lukácsi tanár úr álmodta színpadra, ő jelölte ki a szereposztást, de egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy a próbákon részt vegyen, ezért az iskola volt diákja, a Latinovits diákszínpad tagja, Lukácsi Huba tanítványa, Endrédy Gábor színművész hozta létre az előadást Bátor Anna, a diákszínpad állandó asszisztense és a társulat tagjai közreműködésével.


– 2002-ben lettem a Szent Imre tanulója, azóta vagyok a Latinovits Diákszínpad tagja, Lukácsi Huba tanár úr indított el a színészi pálya felé. Színészként is visszajárok vendégszereplőként, most, hogy a tanár úr egészségi állapota miatt nem tudott bejárni a próbákra, Bátor Annával mi gereblyéztük össze az előadást, mindenben az ő szellemiségét, instrukcióit hűségesen követve – számolt be a rendezőként most debütált Endrédy Gábor, aki magát szerényen csak koreográfusként tüntette fel a színlapon.

Endrédy Gábortól megtudtuk, az iskola vezetése mindenben támogatta a diákszínpad munkáját. A premier után Barlay Bence igazgató Endrédy Gábor és Bátor Anna munkáját megköszönve nem mulasztotta el kijelenteni, hogy mindez nem jöhetett volna létre Lukácsi Huba tanár úr nélkül, aki megalapította és 30 éven át vezette a Latinovits Diákszínpadot.


Az iskola 900 diákja, a szülők és a tanári kar egyaránt óriási várakozással drukkolt a diákszínpadnak, és az eredmény nem is maradt el: klasszikus, Mészöly Dezső fordításában szöveghű, örök érvényű, felemelően szép, őszinte előadás született.

– Nagyon élveztem a munkát, igazi tehetséges fiatalokkal dolgoztunk együtt, akik óriási lelkesedéssel életet és lelket vittek az általam kért instrukciókba. Számomra is ajándék volt – mondta Endrédy Gábor, aki korábban maga is játszotta Rómeó szerepét, és most rendezőként egy nulladik jelenettel gazdagította az előadást.

 • Az előadás elején megmutatjuk, hogyan folytatódna a darab a mi elképzelésünk szerint. Rómeó és Júlia alakját ábrázoló, egymásba boruló két aranyszobor előtt állnak némán az ellenséges Capulet és Montagu család tagjai, lesújtva és a fájdalmuktól megbékélve – így indítunk, és ezzel is ér véget az előadás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

 • Szinte egész Újpest sportolt!

  Szinte egész Újpest sportolt!

  ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.