EUR: 317,97 Ft
CHF: 280,60 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Saci néni lett az év tanára

Interjút adott a Lokálnak az a budapesti pedagógus, aki a minap egy anyaországi és két külhoni kollégájával együtt kapta meg az Év tanára 2018 címet. Kende Sáráról, vagyis Saci néniről az is kiderült, hogy legnagyobb sikerének azt tartja, hogy egyik tanítványa „Anyának” szólította.

 Tizenegy éve van a pályán és imádja a gyerekeket. A budapesti Pais Dezső Általános Iskola felső tagozatában magyar irodalmat és nyelvtant tanító tanárnő egyben osztályfőnök is. Amikor arról kérdezzük, hogy már gyerekkorában is pedagógusnak készült-e, elmosolyodik.
– Édesanyám javaslatára egy gazdasági főiskolát kezdtem el, de hamar kiderült, hogy nem nekem való ez a terület – meséli Sára, aki ezután felvételizett magyar szakra.

Kende Sára nagyon büszke az elismerésre

A tanárnő szerint a gyerekek rendkívül „éhesek” arra, hogy meghallgassák őket és beszélgessenek is velük.
– Azonnal szólnak, ha nem vagyok mosolygós, így a magánéletet tilos bevinni az órákra – mondja Sára, aki minden órán pár percet ritmikus játékokra és egyéb hasonló dolgokra szán. Mint mondja, a tanulók rendkívül kíváncsiak arra is, hogy ő annak idején hogyan oldott meg különféle problémákat. Vagyis szerinte párhuzamot kell vonni az ő és a gyerekek élete között.
– Előfordult, hogy bevittem nekik az ellenőrzőmet, és láthatták, hogy nem csupán ötösök vannak benne – neveti el magát a pedagógus, aki legnagyobb sikerének azt tartja, hogy tavaly az egyik, akkor még ötödikes tanulója véletlenül nem Saci néninek, hívta. „Anya! Valamit nem értek!” – mondta a diák.

A tanárnő imádja a munkáját és a gyerekeket


Amikor arról kérdezzük, miként tudja rávenni a tanulóit arra, hogy sokat olvassanak, azt feleli: érdeklődéssel és személyes példamutatással.
– Egy nagy táskával járok, amiben mindig van valamilyen könyv. Ezenfelül hetente tartok olvasószakkört, melyre nagyon sokan járnak. Olyan könyveket hoznak, amelyek érdeklik őket, és amit ők olvasnak, azt én is elolvasom, hogy tudjunk róla beszélgetni – meséli Sára, aki hatalmas elismerésnek tartja, hogy megkaphatta az Év tanára 2018 címet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz józsefvárosi, fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

 • Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében – január 14. és 20. között – kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

 • A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem állt a magyar családok mellé; Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt mindig csak elvettek a gyermekesektől – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán Komáromban.

 • Ady Endrére emlékezik a közmédia

  Ady Endrére emlékezik a közmédia

  Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet az M5 kulturális csatorna, amely a Kossuth Rádióval együtt tematikus nap keretében is megemlékezik a költőről január 27-én.