EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Belföld

Soros így akarja kivonni alapítványát a magyar törvények alól

Beszünteti működését Budapesten a Nyílt Társadalom Alapítványok nemzetközi irodája, és átköltözteti munkatársait a német fővárosba – jelentette be keddi, New York-i keltezésű közleményében az alapítvány, az “egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezetre” hivatkozva. Ez természetesen csak látszat. Ezzel a cél nem más, mint hogy kivonják magukat a magyar törvények alól. Ugyanakkor az OSF álkivonulása ellenére Magyarországon marad egy halom Soros-szervezet – írja az Origo.

A Nyílt Társadalom Alapítvány tájékoztatásában nem is tagadja, hogy semmi nem fog változni: továbbra is támogatni fogják ugyanazokat a civil szervezeteket, amelyeket eddig is. Az alapítvány elnöke, Patrick Gaspard arra hivatkozik, hogy a magyar kormány úgymond „becsmérli a munkánkat, és hamis színben tünteti fel, korlátozza a civil társadalmat politikai előnyszerzés céljából”, de nyilvánvalóan arról van szó, hogy Soros ki akarja vonni alapítványát a magyar törvények alól.


A Die Presse című osztrák napilap a Nyílt Társadalom Alapítványok New York-i központjára hivatkozva április 19-én már írt a tervezett lépésről, jelezve, hogy az iroda a nyáron Berlinben nyitja meg kapuit. Már akkor kiderült, hogy akármi lesz, ugyanúgy fogják támogatni a magyar álcivileket, és a Magyarországon dolgozó munkatársaikat sem fogják elbocsátani. Sorosnak egyébként Bécsben is van egy irodája, onnan szervezkedik tovább.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek