EUR: 321,76 Ft
CHF: 282,22 Ft
2018. november 15., csütörtök
Albert, Lipót

Belföld

Steve Bannon: Orbán hasonlít Trumpra

Donald Trump amerikai elnök korábbi kampányfőnöke, Steve Bannon is felszólalt a tegnap véget ért Európa jövője című konferencián a Várkert Bazárban. Bannon több párhuzamot is vont Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump között.

Alighanem Steve Bannon előadását kísérte a legnagyobb figyelem a Várkert Bazárban tegnap véget ért, a Századvég Alapítvány által is szervezett kétnapos konferencián. A tanácsadó kiemelte: korunk alapvető kérdése, hogy van-e bátorságunk megvédeni a civilizációnkat azoktól, akik elpusztítanák. Ezzel a migrációra és a liberális politikai elitre utalt. Szerinte a fenti kérdésre az amerikaiak két éve, Trump megválasztásakor, a magyarok pedig idén április 8-án adták meg a választ, amikor harmadszor is kétharmaddal győzött Orbán Viktor.


MTI Fotó: Soós Lajos

–  Orbán és Trump között rengeteg a hasonlóság. Mindketten a nemzeti szuverenitást és az országuk védelmét tartják a legfontosabbnak. Egyesek a liberális demokráciát csak addig tartották jónak, amíg ők nyerték a választásokat. Amikor elkezdtek kikapni, rajtuk kívül mindenki autoriter, minidiktátor lett – vélekedett.

Bannon kiemelte, hogy manapság nem is politikai ellenzék áll szemben Trumppal, hanem egy médiaellenzék, amely torzításokkal, álhírekkel akarja kiszolgálni a balliberális oldal elvárásait. Hasonlót látott Magyarországon is a kampányban.Donald Trump amerikai elnök (MTI/EPA pool/Kevin Dietsch)

– Orbán ugyanazt indította el az emberekben, mint Trump. Mondhatjuk úgy, hogy Trump előtt volt Trump. Hihetetlen, milyen mértékben támadták. És mindezt azért, mert megvédte a határokat? Megvédte a népét? Ez bűn lenne? Nem tudják elfogadni, hogy durván legyőzte a balliberális oldalt a választáson – mondta.

Tegnap, a konferencia zárónapján Václav Klaus, Csehország volt elnöke és volt miniszterelnöke is felszólalt, aki hazánkat olyan országnak nevezte, amely korábban passzívan nézte a geopolitikai folyamatokat, de most aktívan részt akar venni azok alakításában.

– A nyugat válságban van, és egyelőre nincsenek jelei annak, hogy a közeljövőben kilábalna ebből – mondta.

Tengerészből kampányguru

A most 64 éves Steve Bannon fiatalon a haditengerészetnél szolgált. Miután leszerelt, befektetési bankár lett a Goldman Sachsnál. Az 1990-es években producerként dolgozott Hollywoodban, 2007-ben megalapította a Breibart című jobboldali híroldalt. 2016-ban Donald Trump elnöki kampányát vezette, később pedig vezető stratégaként dolgozott az elnök mellett.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Közös európai harccsoportot hoznak létre a V4-ek

    Közös európai harccsoportot hoznak létre a V4-ek

    Közös európai harccsoportot hoznak létre a visegrádi négyek (V4), amely 2019 második felében kezdi meg működését – nyilatkozta a közmédiának Benkő Tibor a V4 tagországok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) védelmi minisztereinek csütörtöki szlovákiai biztonságpolitikai tanácskozását követően.

  • Csaknem másfél ezer céget megkárosító csalókat ítéltek el

    Csaknem másfél ezer céget megkárosító csalókat ítéltek el

    Az elsőrendű vádlottat 4 év, a másodrendű vádlottat 2 év 10 hónap börtönre ítélte csütörtökön a másodfokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék, mert 2011-ben csaknem másfélezer cégtől csaltak ki összesen több mint 40 millió forintot internetes telefonkönyv, illetve nyomtatott és CD formátumú kiadványok készítésére.