EUR: 316,13 Ft
CHF: 281,64 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Külföld

Szabadságot vetetne ki a böjtölő muszlimokkal egy dán miniszter

Inger Stojberg dán integrációs miniszter szabadságot vetetne ki a muszlimokkal a ramadán böjti hónap idejére. Nem lehet napi 18 órás böjtölés mellett például biztonságosan buszt vezetni – vélekedett a BT dán napilap hasábjain a liberális politikus.

“Teljesen őszintén hiszem, hogy a dánhoz hasonló modern társadalomban élő muszlimoknak el kellene gondolkodniuk azon, milyen következményekkel jár a társadalomra, ha betartják a ramadánt” – írta egy kommentárban.


Stojberg szerint a biztonságot és a termelékenységet is károsan befolyásolhatja a böjtölés.

“Nem akarom elvenni a dániai muszlimoktól a lehetőséget, hogy megéljék vallásukat és annak ünnepeit, de fel akarom szólítani őket arra, hogy menjenek szabadságra a ramadán idején” – tette hozzá.


Kedden többen felháborodottan reagáltak a bevándorlókkal szembeni szigorúságáról ismert tárcavezető előző napi kijelentésére.

A dán buszvezetők szakszervezete szerint semmiféle problémát sem okozott eddig a muszlim böjti hónap.

“Sokkal nagyobb gond, hogy az integrációs miniszter megpróbál belőle problémát kreálni” – mondta egy szakszervezeti szóvivő a Berlingske dán napilapnak. “A buszok biztonságosan közlekednek. Ramadán idején is. Ezt szavatolhatom” – nyomatékosította.

Az Arriva dán volántársaság is hangsúlyozta, hogy egyetlen böjtölő sofőrjük sem okozott még balesetet.

Az idén május 16-án kezdődött és június 14-ig tart a ramadán.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek