2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Külföld

Szlovák újságíró-gyilkosság: bizonyítékokat semmisíthetett meg a rendőrség

Bizonyítékokat semmisíthetett meg hanyagságból a szlovák rendőrség Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása helyszínén – állítja az újságíró családjának ügyvédje.

A szlovákiai politikai korrupciót feltáró Ján Kuciak újságírót és mennyasszonyát holtan találták februárban otthonukban, mindkettőjüket agyonlőtték. Az ügy miatt lemondásra kényszerült Robert Fico kormányfő, belügyminisztere és a szlovák rendőrfőkapitány, a gyilkosság fokozta a kelet-európai sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmakat.


A gyilkosság ügyében egyelőre senki ellen nem emeltek vádat, egy ügyész szerint feltehetően bérgyilkos követte el a bűncselekményt.

A Kuciak család ügyvédje, Daniel Lipsic volt belügyminiszter szerint a két holttestet anélkül szállították el, hogy törvényszéki orvos szakértő a helyszínen megvizsgálta volna őket, így elsődlegesen tévesen állapították meg a halál beálltát.


“Nem értem, hogy miért nem hívták azonnal a helyszínre a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) tapasztaltabb nyomozóit, akik csak órákkal a járási rendőrség után érkeztek a helyszínre” – mondta az ügyvéd telefonon a Reuters hírügynökségnek, amely pénteken számolt be a fejleményekről.

“Több bizonyítékot nem biztosítottak azonnal, csak a tetthelyről készült fényképeken lehetett látni őket” – mondta Lipsic, aki 2010 és 2012 között vezette a belügyi tárcát.

“Ez súlyos kötelességmulasztás volt. Nem tudjuk, mennyi bizonyíték semmisült meg” – tette hozzá.

A szlovák sajtóban megjelent, a tetthelyről készült felvételeken Robert Krajmert, a NAKA korrupcióellenes osztályának vezetőjét is lehetett látni, akinek közvetlenül nem volt köze gyilkossági ügyekben folyó nyomozáshoz.

A rendőrség először tagadta, hogy Krajmer a tetthelyen volt, később adtak ki egy javított közleményt, amely szerint a rendőrtiszt “nyomozással kapcsolatos feladatokat látott el”.

A rendőrség Lipsic bírálatával kapcsolatban csak annyit mondott, hogy csak az ügyészség kommentálhatja az esetet.

Az ügyben nyomozó különleges ügyész hivatala annyit közölt, hogy “több hibát észleltek, amelyeket a tetthelyen történt elsődleges eljárás során követtek el”.

Kuciak egyebek mellett szlovák politikusokkal kapcsolatban álló üzletemberek csalásait leplezte le, és szlovák vállalkozóknak az olasz maffiával való kapcsolataival is foglalkozott.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Salvini: Nem probléma, ha véget ér a Sophia misszió

    Salvini: Nem probléma, ha véget ér a Sophia misszió

    Olaszország számára nem okozna gondot, ha véget érne az embercsempész-hálózatok felderítése, illetve felszámolása érdekében a Földközi-tengeren tevékenykedő európai uniós Sophia haditengerészeti művelet – mondta Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes szerdán Rómában arra reagálva, hogy előző nap Németország úgy döntött, felfüggeszti részvételét a műveletben.