EUR: 317,96 Ft
CHF: 280,53 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Többlettel zárta az államháztartás az első negyedévet

Az idei első negyedévben az államháztartás finanszírozási oldalról számított nettó többlete 12 milliárd forint volt, a negyedéves GDP 0,1 százaléka – jelentette csütörtökön a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A 2018 első negyedévével záruló egy évben viszont 939 milliárd forint finanszírozási igénye keletkezett az államháztartásnak, ami a GDP 2,4 százalékának felel meg.


Az államháztartás névértéken számításba vett bruttó, konszolidált, (maastrichti) adóssága 2018 első negyedévének végén 28 044 milliárd forint, a GDP 72,3 százaléka volt. Az adósságot a tranzakciók 626 milliárd forinttal, az átértékelődések 59 milliárd forinttal növelték az első negyedévben.

Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor maastrichti adóssága a pénzügyi számlák módszertana alapján számolt 72,3 százaléknál 1,9 százalékponttal magasabb, a GDP 74,2 százaléka volt.

Az államháztartás nettó tartozása (23 963 milliárd forint) a GDP 61,8 százalékát tette ki 2018 első negyedévének végén.

Kapcsolódó Cikkek

 • Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz józsefvárosi, fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

 • Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében – január 14. és 20. között – kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

 • A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem állt a magyar családok mellé; Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt mindig csak elvettek a gyermekesektől – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán Komáromban.