EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Belföld

Totális háború a Jobbikban

Az Origo információi szerint Vona Gábor legfőbb bizalmasa már telefonon adja ki az utasításokat a párt középvezetőinek, hogy kit kell támogatniuk.

Már csak pár nap van hátra a Jobbik tisztújítási kongresszusáig, ami miatt egyre inkább durvul a belháború a pártban.


Az Origo úgy tudja, Vona Gáborék egyre keményebb eszközöket vetnek be a pártban egyre népszerűbb radikálisok ellen: állítólag a bukott pártelnök és Szabó Gábor, pártigazgató telefonon keresi fel a párt középvezetőit, hogy kit is kell támogatni. A pártközpontból érkező lejáratóakció Novák Előd esetében sikerrel járt, hiszen a politikus visszalépett az alelnökjelöltségtől. Közben Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezetője ugyan burkoltan, de azt nyilatkozta, hogy nyitott a baloldallal való szorosabb együttműködésre. Hogy ebből mi lesz? Minden jel arra utal, hogy pártszakadás.

Most a Jobbik pártelnökségi címéért megy majd a harc, hiszen 12 év eltelte után, már nem Vona Gábor lesz a vezető.


Most két táborra szakadt a párt: a Vona Gábor-féle, úgynevezett baloldalra tolódás politikájának követőire, valamint a „pártjukat visszavenni szándékozó” radikálisokra. Előbbit a bukott pártelnök által kijelölt Sneider Tamás-Gyöngyösi Márton, utóbbit Toroczkai László-Dúró Dóra-páros vezeti. Tehát pár nappal a sorsdöntő kongresszus előtt a következő a képlet: egyrészről van egy hivatalos elnökjelölt Sneider személyében, és van egy alulról építkező, nehezebb helyzetben lévő vezető aspiráns, akit Toroczkai Lászlónak hívnak – írja az Origo.

A portál arról számol be, hogy a két tábor között valóságos szakadék van, mind ideológiai, mind szervezetirányítási kérdésekben, mind a merre tovább, Jobbik kérdésben. A feszültségek eddig is jól kivehetőek voltak, a Jobbiktól szokatlan módon mindennaposak lettek a kibeszélések, az egymásnak feszülő két tábor a Facebook-ot az egymásnak való üzengetésre használja. Az elmérgesedett helyzetet a radikálisoknak sikerült megfejelniük, amikor látványosan a párt egységéről kezdtek el értekezni, azaz szerintük benne van a pakliban a pártszakadás. A tét óriási, közel sem babra megy a játék. Ezt mutatja, hogy a radikálisok növekvő népszerűsége miatt az elmúlt napokban olyan eszközökhöz nyúlt a Vona-féle szárny, ami egy demokratikus pártban nem igazán megengedettek – ismerteti a lap.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek