EUR: 317,97 Ft
CHF: 280,60 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Új fővárosi szűrőállomással bővült a térítésmentes HIV-szűrést biztosító helyek száma

Új fővárosi szűrőállomással bővült a térítésmentes HIV-szűrést biztosító helyek száma. A józsefvárosi állomáson heti két alkalommal végeznek anonim szűréseket.

Az AIDS-betegségben elhunytak május 20-i világnapja alkalmából az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény idézi Szlávik Jánost, a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetének infektológus főorvosát, aki szerint nagy szükség van az új szűrőállomásra, mivel továbbra is kevesen szánják rá magukat a néhány perces vizsgálatra. A most megnyílt józsefvárosi állomás jelentős szerepet tölt be, hiszen a rizikócsoportok, a prostituáltaknak és a droghasználóknak különösen fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogy hordozzák-e a HIV-vírust, ehhez pedig rendszeresen szűrésre kell járni – emelte ki.


Minden ötödik HIV-fertőzött már későn, a betegség AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe, pedig a fertőzés egy 20 perces gyorsteszttel könnyedén kimutatható – írták. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a betegség korai szakaszában megkezdett terápia lehetőséget ad az évtizedekkel meghosszabbított, teljes értékű életre. A rizikócsoportok tagjai mellett az aktív, de nem biztonságos szexuális életet élőknek is ajánlott az évenkénti szűrés, amelyet ezentúl a budapesti Józsefvárosban nyílt új szűrőállomáson is ingyenesen és anonim módon végeznek.

A HIV-fertőzöttek számát tekintve Magyarországon – összehasonlítva a kelet-európai országokkal – a helyzet kedvezőnek mondható, az 1985 óta készülő magyar statisztikák szerint az azóta eltelt időszakban összesen 3500 HIV-fertőzöttet regisztráltak.


Az elmúlt években fokozatosan csökkent a megállapított HIV-pozitívak száma, míg 2014-ben és 2015-ben egyaránt 271 új fertőzöttet találtak a szűréseken, tavaly csupán 223 új fertőzöttet regisztráltak. Itthon a HIV-pozitívok többsége továbbra is homo-, illetve biszexuális férfi.

Szlávik János szerint valóban örvendetesek ezek az adatok, de azt is hozzá kell tenni: sokan már későn szánják rá magukat arra, hogy megismerjék a HIV-státuszukat. Az évente újonnan talált 200-300 hazai HIV-fertőzöttből minden ötödik, tehát 40-60 ember már a betegség AIDS-stádiumában van, azaz sok év várakozás után megy el szűrésre.

A szakember szerint nagy szükség lenne arra, hogy az aktív szexuális életet élők rendszeresen részt vegyenek szűrésen, hiszen a tapasztalat szerint a fiatalok nem veszik elég komolyan a szexuális úton terjedő betegségeket, sokan szexuális együttléteik során nem használnak óvszert. Márpedig az óvszerhasználat a leghatékonyabb megelőzési módja nem csupán a HIV-fertőzésnek, de az egyéb nemi betegségeknek is.

Az infektológus főorvos szerint többen szánják rá majd magukat arra, hogy megtudják, hordozzák-e a HIV-vírust, ha Magyarországon is széles körben elérhető lesz a külföldön már használt otthoni gyorsteszt. Civil szervezetek a közelmúltban jogszabály-változtatást kezdeményeztek, hogy a gyorsteszt patikákban is megvásárolható legyen.

Magyarországon minden megyében működik anonim, ingyenes szűrőállomás, a fővárosban több helyszínen is: a szűrőhelyek aktuális listája megtalálható a www.hivszures.hu oldalon is.

Az idén tavasszal a Józsefvárosban, a Déri Miksa utca 3. szám alatt megnyílt szűrőállomás heti két alkalommal, kedden és csütörtökön 16 és 18 óra között várják az anonim szűrésre érkezőket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz józsefvárosi, fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

 • Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében – január 14. és 20. között – kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

 • A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem állt a magyar családok mellé; Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt mindig csak elvettek a gyermekesektől – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán Komáromban.

 • Ady Endrére emlékezik a közmédia

  Ady Endrére emlékezik a közmédia

  Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet az M5 kulturális csatorna, amely a Kossuth Rádióval együtt tematikus nap keretében is megemlékezik a költőről január 27-én.