EUR: 331,01 Ft
CHF: 302,93 Ft
2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Külföld

Újrafelhasználható teherűrhajót épít 2022-re az Enyergija orosz űrrakéta-építő vállalat

Újrafelhasználható teherűrhajót fejleszt ki 2022-re a majdani új orosz űrállomás kiszolgálására az Enyergija orosz űrrakéta-építő vállalat.

A vállalat pénteki tájékoztatása szerint a teherűrhajó felbocsátására a Szojuz-2.1b típusú, nagy teherbírású hordozórakétát használják majd. Az újrafelhasználható űrhajó két tonna súlyt vihet a fedélzetén, a Földre pedig 500 kilogrammos teherrel térhet vissza, illetve az űreszköznek lesz külön még egy olyan része is, amely egy tonna rakomány szállít, de visszatéréskor elég a légkörben.


Jevgenyij Mikrin, az Enyergija emberes űrrepülésrendszereiért felelős főkonstruktőre januárban jelentette be, hogy a vállalat újrafelhasználható teherűrhajót fejleszt majd az új orosz űrállomás ellátására, azt követően, hogy megszűnik a Nemzetközi Űrállomás (ISS) üzemeltetése. Az új orosz űrállomásról azt mondta, hogy öt modulból áll majd, súlya 60 tonna lesz.

Jelenleg csak az amerikai SpaceX cég – a NASA űrkutatási hivatal megbízásából – Dragon űrhajói képesek visszatérni teherrel a fedélzetükön. Az orosz Progressz űrhajók szállítanak ugyan terhet az ISS-re, de ezeket visszatéréskor elsüllyesztik a Csendes-óceán hajók által nem használt részén.


Az Enyergija vállalat pénteken arról is beszámolt, hogy 2019 augusztusában Szojuz-MSZ típusú, személyzet nélküli űrhajót küld a Nemzetközi Űrállomásra. A korábbi ilyen típusú űrhajókat, amelyek az új személyzetet szállították az ISS-re, mind űrhajósok irányították. Ezt az űrhajót Szojuz-2.1a hordozórakétával állítják Föld körüli pályára. A személyzet nélküli repülés előnye, hogy nagyobb terhet vihet magával az űreszköz, mivel nincs szükség olyan felszerelésre, amely az űrhajósok munkafeltételeinek megteremtéséhez szükséges.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Isten áldja!

    A nap képe: Isten áldja!

    Gyönyörű látványt nyújt az ausztráliai Sydney városának Szűz Mária Katedrálisa. A homlokzatra fényfestéssel rajzolták a szentanyát és a bébi Jézus képmását a Karácsony Fényei ünnepi programsorozat keretében.

  • Megvédte Magyarországot Varga Judit

    Megvédte Magyarországot Varga Judit

    A magyar jogállamiság helyzetével foglalkozó európai uniós tanácsi meghallgatás egy kívülről irányított kérdésekből álló eljárás volt, amelynek folyamán bebizonyosodott, hogy bizonyos érdekcsoportok meg akarják osztani a tagállamok közötti egységet – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter.