EUR: 326,32 Ft
CHF: 290,71 Ft
2019. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Külföld

Vádat emeltek Harvey Weinstein ellen, aki szabadlábon védekezhet

Nemi erőszak, szexuális bántalmazás és más bűncselekmények miatt letartóztatták Harvey Weinsteint és vádat emeltek ellene pénteken New Yorkban. Az illetékes bíróság egymillió dollár óvadék ellenében szabadon engedte a bukott filmmogult.

A bíróság elrendelte, hogy elektronikus nyomkövetőt kell viselnie, és nem hagyhatja el New York és Connecticut államot. Útlevelét is bevonták.


A bíróság két nő sérelmére elkövetett nemi erőszakkal, szexuális zaklatással, erőszakos nemi közösüléssel és szexuális bűncselekménnyel vádolta meg Weinsteint, aki péntek reggel adta fel magát a New York-i rendőrségen.

“Ez a vádlott arra használta fel helyzetét, pénzét és hatalmát, hogy fiatal nőket olyan helyzetbe hozzon, amelyben képes volt szexuálisan megbecsteleníteni őket” – hangsúlyozta Joan Illuzzi-Orbon, a manhattani ügyészség illetékese a bíróságon.


A pénteken ismertetett vádak egy 2013-ban és egy 2004-ben történt esetből erednek a manhattani ügyészség közleménye szerint. Sem a New York-i rendőrség közleménye, sem az ügyészség közleménye nem nevezte meg a sértetteket.

“Weinstein úr mindig is fenntartotta, hogy soha senkivel szemben nem tanúsított közös megegyezés nélküli szexuális magatartást. A mostani eljárás sem változtatja meg ezen álláspontját. Nem ismerte el bűnösségét és teljeséggel reméli, hogy fel fogják menteni a vádak alól” – közölte a vádemelés után Benjamin Brafman, Weinstein ügyvédje, aki 2011-ben Dominique Strauss-Khant képviselte egy hasonló bírósági ügyben New Yorkban, elérve a volt IMF-vezér felmentését.

Az ügyvéd annak a véleményének adott hangot, hogy az esküdtszék nem fog hinni Weinstein vádlóinak, hacsak az esküdteket nem fogja befolyásolni az a mozgalom (a Mee Too mozgalom), amely ezt az ügyet felszította.

Amerikai sajtóértesülések szerint az egyik sértett Lucia Evans, akit kezdő színésznőként 2004-ben a filmmogul orális szexre kényszerített. Evans az első nők között volt, akik az újságíróknak feltárták ügyüket.

“Ez egy emocionális pillanat. Megkönnyebbültünk, és hálásak vagyunk azért, hogy igazságot fognak szolgáltatni” – közölte Carrie Goldberg, Evans ügyvédje az AP amerikai hírügynökséggel.

Több mint 70 nő – köztük Salma Hayek, Ashley Judd, Rose McGowan és Gwyneth Paltrow – vádolta meg a Miramax filmstúdió és a Weinstein-vállalat társalapítóját nemi erőszakkal, szexuális zaklatással 2017 októbere óta, amikor a The New York Times és a The New Yorker amerikai napilapok feltárták a producer zaklatási ügyeit.

A botrány kirobbanása után Harvey Weinsteint eltávolították a cég éléről, az amerikai filmakadémia pedig megvonta tőle a tagságot. A bukott filmmogul ellen New Yorkban, Los Angelesben és Londonban is rendőrségi vizsgálat folyik a bejelentések alapján.

Rose McGowan, aki szintén az elsők között vádolta meg Weinsteint, pénteken szürreálisnak nevezte, hogy a letartóztatott filmmogult bilincsben vitték a rendőrségről a bíróságra.

“Nem gondoltam volna, hogy eljön ez a nap. Ez egy hatalmas döfés a hatalommal való visszaélés szívébe” – hangsúlyozta az NBC televízió Megyn Kelly Today című műsorában.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Elkötelezve

  A nap képe: Elkötelezve

  Hatalmas bemutatóval ünnepelte a mexikói lovas szövetség megalakulásának 98. évfordulóját Mexikóvárosban, aminek keretein belül számtalan látványos bemutatókat tartottak a legfialtabbak tehetségek közreműködésével.

 • Bilincsben vitték el a Pókembert

  Bilincsben vitték el a Pókembert

  Több mint hat óra mászás után rendőrök várták az Eiffel-torony torony tetején azt a botcsinálta Pókembert, aki miatt a torony egész területét le kellett zárni.

 • Igazi mutyikirály a brüsszeli bürokrata

  Igazi mutyikirály a brüsszeli bürokrata

  Hamis számlák, biztosítási csalás, legalább 500 000 euró csalárd elköltése, ismét egy elhallgatott bűncselekmény-sorozat az Európai Unió brüsszeli szervezetében.