2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Belföld

Vizsgálják a zsaruk Zara, a vemhes szurikáta halálát

A rendőrség vizsgálja a Kecskeméti Vadaskertben elpusztult vemhes szurikáta ügyét. Zarát egy iskolás fiú csapta földhöz, miután az állat megharapta a diákot, amikor benyúlt a ketrecbe. Az állatkert vezetése saját felelősségét is átgondolja

Tragikus esethez vezetett egy tini fegyelmezetlensége a Kecskeméti Vadaskertben. – Mivel tudtuk, hogy a viselkedése megváltozik ilyenkor, külön figyelmeztető táblákat tettünk ki, hogy ne nyúljanak be az állathoz, mert harap… Egy fiú a többszörös figyelmeztetés ellenére benyúlt, és Zara, védelmezve jelenlegi és leendő családját, beleharapott a gyerek kezébe, aki a fájdalomtól vagy a rémülettől földhöz csapta a kis szurikátánkat. Zara és vele együtt utódai (az állat vemhes volt – a szerk.) is a helyszínen, rögtön elpusztultak, újraéleszteni sem tudtam – írta a Facebookon Tokovics Tamás igazgató, aki lapunknak elmondta: nem felelőtlenségből, hanem a természetközeliség élményének megteremtése érdekében alakították ki úgy a kifutót, hogy a szurikáták ne legyenek teljesen elzárva a látogatóktól.


Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaspark igazgatója egy ideig kézzel nevelte a most elpusztult Zarát 
MTI Fotó: Ujvári Sándor

– A tavaly épült kifutó minden előírásnak megfelelt, de át kell gondoljuk, hogy ne tegyük-e még zártabbá. Régebben azért voltak a rácsok az állatkertekben, hogy az embereket védjék az állatoktól, mostanság ez már szinte fordítva van: az állatainkat kell védeni a látogatóktól. Mi próbáltunk ezen változtatni azzal, hogy sokat járunk iskolákba állatokkal előadást tartani, hogy a gyermekek megtanulják a természet tiszteletét. Ezért nem zárjuk el üvegfallal tőlük a nem veszélyes állatainkat sem, de úgy tűnik, ez utóbbit át kell gondoljuk, és ezt egy belső vizsgálat keretében meg is kezdtük.

A rendőrség arról tájékoztatta a Lokált, hogy bár bejelentés nem érkezett hozzájuk az ügyben, azért a Kecskeméti Rendőrkapitányság vizsgálja az eset körülményeit.


Ki a hibás?

Laptársunk, a 888.hu szavazásra bocsátotta a kérdést, vajon olvasóik szerint ki a felelős Zara haláláért. A vélemények alaposan megoszlanak.

25,4 százalék – A vadaspark, amiért úgy alakította ki a szurikáták lakhelyét, hogy az állatokat lehet piszkálni.

22,6 százalék – A gyerek, aki földhöz vágta.

21,7 százalék – Mindenki.

19,17 százalék – A gyerek szülei, amiért nem nevelték meg rendesen.

7,6 százalék – Senki.

3,5 százalék – A tanár, aki nem tudta megfékezni a gyereket.

Vége a kolóniának?!

Zara a Budapesti Állat- és Növénykertből érkezett Kecskemétre, ahol egy darabig az igazgató, Tokovics Tamás irodájában és otthonában is lakott, amíg elkészült a szurikáták új kifutója. Tavalyelőtt Zara társat kapott Zorro személyében, majd a párosnak tavaly nyáron megszületett az első kölyke is.

Zara (balra) pótlása nem egyszerű, párja Zorro (jobbra) nem biztos, hogy elfogad egy új nőstényt Fotó: Facebook

– Ez az eset most alaposan visszaveti, hogy szurikátakolóniánk legyen, hiszen ezt vártuk Zorrótól és Zarától, de mivel a szurikáták anyaközpontú társadalomban élnek, Zara pótlása akkor sem biztosan megoldott a csapatban, ha sikerült új nőstényt szereznünk. Nem biztos, hogy a nagyobbik kölyök és a hím elfogadja az új nőstényt – magyarázta Tokovics igazgató.

Kapcsolódó Cikkek

 • Saci néni lett az év tanára

  Saci néni lett az év tanára

  Interjút adott a Lokálnak az a budapesti pedagógus, aki a minap egy anyaországi és két külhoni kollégájával együtt kapta meg az Év tanára 2018 címet. A díjazottak személyére pedagógusszervezetek és diákközösségek egyaránt tehettek javaslatot.

 • Ma szétszakadhat a Jobbik

  Ma szétszakadhat a Jobbik

  Ma jár le az a határidő, amit magának szabott a Jobbik elnöki pozíciójáért induló harcban alulmaradt Toroczkai László. Ásotthalom polgármestere arról dönt, hogy a párt tagja marad-e, vagy a mögötte állókkal más úton indul el.

 • Dübörög a lombikturizmus

  Dübörög a lombikturizmus

  Egyre több külföldi látogat hazánkba, hogy részt vegyen a magyarországi lombikprogramban. Beszámolóikból kiderül, hogy a hazai egészségügyet érő kritikák ellenére a magyarországi meddőségi kezelések, beültetések elvégzésének színvonala  kiemelkedő a közép-európai térségben.

 • Orbán: Mi vagyunk Európa jövője

  Orbán: Mi vagyunk Európa jövője

  “Az Európai Unió leggyorsabban fejlődő régióját Közép-Európa országai adják. 1990-ben még Európa volt a mi jövőnk, ma pedig mi vagyunk Európa jövője” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Parlamentben, a negyedik Orbán-kormány minisztereinek eskütétele előtt.