EUR: 323,26 Ft
CHF: 282,42 Ft
2018. október 18., csütörtök
Lukács

Belföld

Vizsgálják a zsaruk Zara, a vemhes szurikáta halálát

A rendőrség vizsgálja a Kecskeméti Vadaskertben elpusztult vemhes szurikáta ügyét. Zarát egy iskolás fiú csapta földhöz, miután az állat megharapta a diákot, amikor benyúlt a ketrecbe. Az állatkert vezetése saját felelősségét is átgondolja

Tragikus esethez vezetett egy tini fegyelmezetlensége a Kecskeméti Vadaskertben. – Mivel tudtuk, hogy a viselkedése megváltozik ilyenkor, külön figyelmeztető táblákat tettünk ki, hogy ne nyúljanak be az állathoz, mert harap… Egy fiú a többszörös figyelmeztetés ellenére benyúlt, és Zara, védelmezve jelenlegi és leendő családját, beleharapott a gyerek kezébe, aki a fájdalomtól vagy a rémülettől földhöz csapta a kis szurikátánkat. Zara és vele együtt utódai (az állat vemhes volt – a szerk.) is a helyszínen, rögtön elpusztultak, újraéleszteni sem tudtam – írta a Facebookon Tokovics Tamás igazgató, aki lapunknak elmondta: nem felelőtlenségből, hanem a természetközeliség élményének megteremtése érdekében alakították ki úgy a kifutót, hogy a szurikáták ne legyenek teljesen elzárva a látogatóktól.


Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaspark igazgatója egy ideig kézzel nevelte a most elpusztult Zarát 
MTI Fotó: Ujvári Sándor

– A tavaly épült kifutó minden előírásnak megfelelt, de át kell gondoljuk, hogy ne tegyük-e még zártabbá. Régebben azért voltak a rácsok az állatkertekben, hogy az embereket védjék az állatoktól, mostanság ez már szinte fordítva van: az állatainkat kell védeni a látogatóktól. Mi próbáltunk ezen változtatni azzal, hogy sokat járunk iskolákba állatokkal előadást tartani, hogy a gyermekek megtanulják a természet tiszteletét. Ezért nem zárjuk el üvegfallal tőlük a nem veszélyes állatainkat sem, de úgy tűnik, ez utóbbit át kell gondoljuk, és ezt egy belső vizsgálat keretében meg is kezdtük.

A rendőrség arról tájékoztatta a Lokált, hogy bár bejelentés nem érkezett hozzájuk az ügyben, azért a Kecskeméti Rendőrkapitányság vizsgálja az eset körülményeit.


Ki a hibás?

Laptársunk, a 888.hu szavazásra bocsátotta a kérdést, vajon olvasóik szerint ki a felelős Zara haláláért. A vélemények alaposan megoszlanak.

25,4 százalék – A vadaspark, amiért úgy alakította ki a szurikáták lakhelyét, hogy az állatokat lehet piszkálni.

22,6 százalék – A gyerek, aki földhöz vágta.

21,7 százalék – Mindenki.

19,17 százalék – A gyerek szülei, amiért nem nevelték meg rendesen.

7,6 százalék – Senki.

3,5 százalék – A tanár, aki nem tudta megfékezni a gyereket.

Vége a kolóniának?!

Zara a Budapesti Állat- és Növénykertből érkezett Kecskemétre, ahol egy darabig az igazgató, Tokovics Tamás irodájában és otthonában is lakott, amíg elkészült a szurikáták új kifutója. Tavalyelőtt Zara társat kapott Zorro személyében, majd a párosnak tavaly nyáron megszületett az első kölyke is.

Zara (balra) pótlása nem egyszerű, párja Zorro (jobbra) nem biztos, hogy elfogad egy új nőstényt Fotó: Facebook

– Ez az eset most alaposan visszaveti, hogy szurikátakolóniánk legyen, hiszen ezt vártuk Zorrótól és Zarától, de mivel a szurikáták anyaközpontú társadalomban élnek, Zara pótlása akkor sem biztosan megoldott a csapatban, ha sikerült új nőstényt szereznünk. Nem biztos, hogy a nagyobbik kölyök és a hím elfogadja az új nőstényt – magyarázta Tokovics igazgató.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jut elég férőhely vidéken is a hajléktalanoknak

  Jut elég férőhely vidéken is a hajléktalanoknak

  A magyarországi, hajléktalanok számára kialakított férőhelyek csaknem fele vidéki városokban van, ahol férőhelyhiány miatt általában nem utasítanak vissza senkit – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Zalaegerszegen.

 • Buszok ütköztek a XI. kerületében

  Buszok ütköztek a XI. kerületében

  Összeütközött két busz Budapest XI. kerületében, a Jagelló út és a Hegyalja út kereszteződésében csütörtök délután – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

 • Rengeteg kárt okoznak a poloskák világszerte

  Rengeteg kárt okoznak a poloskák világszerte

  Jelentős, a becslések szerint több milliárd eurónyi gazdasági kárt okoznak világszerte a Közép-Európában, így Magyarországon is megtelepedett észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványos poloskák – mondta Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára az MTI-nek.