EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Belföld

145 millióba kerül egy migráns a németeknek

Egyetlen menekült 450 ezer eurójába, vagyis mintegy 145 millió forintjába kerül Németországnak – számolták ki német gazdasági szakemberek, akik egyre inkább azt hangoztatják, hogy a „wilkommenspolitik” nem hasznára válik az országnak, hanem egyre nagyobb kárt okoz a német gazdaságban.

Sinn szerint még a második generációba tartozó dolgozó migráns is csak törlesztené a rájuk fordított költségeket Fotó: Wikipedia

Elsőként a Bergeni Egyetem professzora, Bernd Raffelhüschen adta közzé azon számítását, amely szerint a munkaerőpiacra nehezen vagy sehogy sem integrálható migránsok egyenként mintegy 450 ezer eurós, vagyis több mint 145 millió forintos költséget jelentenek a német államháztartásnak. A szakember szavait a hétvégén adott interjújában megerősítette Hans-Werner Sinn, az Ifo Gazdaságkutató Intézet egykori vezetője is, aki jelenleg a harmadik Merkel-kormány gazdasági tanácsadójaként munkálkodik.


– Meg kell védeni a németek tulajdonát, akár kerítéssel is – szögezte le Sinn, aki erősen kétli, hogy a menekültek beáramlása segítené a német gazdasági fejlődést. Az osztrák Wohenblicknek nyilatkozó Sinn kifejtette: a különösen alacsony iskolázottságú migránsok ellátása, képzése, munkaerőpiaci integrációja Raffelhüschen becslésénél is jelentősebb összegeket emészthet fel. Ez ugyanis csak akkor lehet reális, ha a migránst végül ténylegesen sikerül integrálni a munka világába. Ha egy migráns nyelvtanulás, szakképzés után sem tud elhelyezkedni a német munkaerőpiacon és további szociális ellátásra szorul, ez a költség akár meg is duplázódhat.

– A jelenlegi menekültellátási költségek mellett még a munkába álló menekültek második generációja is kedvezményezettje lenne az állami kifizetéseknek, addigra sem térülne meg a rájuk fordított összeg – magyarázta Sinn, aki a kezdetektől kíméletlen kritikusa a merkeli bevándorláspolitikának.


Bár hivatalos adatokkal a német szakemberek sem tudtak számolni, egyes források szerint a német állam tavaly 43,1 milliárd eurót (14 ezer milliárd forint) költött migránsokra, ami a teljes állami költés 14,4 százaléka és nagyjából ekkora együtt a teljes németországi egészségügyi, családpolitikai és közlekedési előirányzat.

Migránsok százezrei érkeztek Németországba 2015 óta Fotó: MTI/EPA/Kay Nietfeld

 

Raffelhüschen szerint egy menekült 450 ezer euróba kerül a németeknek Fotó: Youtube

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja, hiszen a kis- és középvárosok kezében van az ország jövője – hangoztatta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Kőszegen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) által szervezett, “Kreatív város – Fenntartható Vidék” (KRAFT) címet viselő konferencia megnyitóján.

  • Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal, premierekkel és egyéb rendhagyó programokkal várja harmincnégy budapesti teátrum a közönséget szombaton a Színházak éjszakáján, amelyhez számos vidéki színház is csatlakozik.