2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Külföld

A két Korea visszaállítaná a vasúti összeköttetést

Észak- és Dél-Korea közeledése jegyében a két ország kedden a határon átnyúló vasúti összeköttetés helyreállításáról és korszerűsítéséről állapodott meg – derült ki a tárgyalófelek Panmindzsonban folytatott egyeztetéseit követő nyilatkozatából.

A dokumentum szerint először a két Korea közös szakértői csoportjának lesz feladata felmérni Észak-Koreában a vasútvonalakat, amelyeket össze lehetne kapcsolni a déli szomszéd hálózatával.


A szakértők júliusban a félsziget nyugati felén kezdenék meg munkájukat egy vasútvonalon, amely összeköttetést teremtene Szöul és a kínai határon fekvő Sinidzsu között. Ezt követően a félsziget keleti partja mentén futó vasúti összeköttetésen dolgoznának tovább.

A dpa német hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a gazdasági együttműködés, beleértve a vasúti közlekedés helyreállításához mindenekelőtt a phenjani rezsimmel szemben elrendelt nemzetközi szankciók eltörlésére lenne szükség. A kommunista állam nukleáris programja miatt a nemzetközi közösség masszív gazdasági büntetőintézkedéseket rendelt el Észak-Korea ellen.


A vasúti szállításban való együttműködésről folytatott megbeszélésekkel a két ország tisztségviselői a Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető április végén Panmindzsonban született megállapodásának egyik pontját hajtották végre. Az eddigi tárgyalásokon megállapodás jött létre arról is, hogy a lehető leghamarabb helyreállítják a két ország közötti katonai kommunikációs csatornákat, illetve újabb találkozókat helyeztek kilátásba az egymástól elválasztott családok között.

A két ország az 1950-53-as koreai háborút követően 2007 decemberében állította helyre első alkalommal a vasúti szállítást a félsziget nyugati felében, de újabb feszültségeket követően alig egy évvel később beszüntették ezt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

    Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

    Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

  • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

    Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

    Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.