EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Pécs

A lepkék kolibrije

A világ egyik legszebb lepkéjének tartják, főként Afrikában, de Horvátországban is fellelhető az oleander szender. Az egyre melegebb nyarak miatt viszont már Baranyában is megfigyelték. A lepkék kolibrijének is nevezett különleges fajt egy Pécsett dolgozó informatikus kapta lencsevégre. 

Több száz kilométert is képesek repülni 

Egy évben Magyarországon talán egy-két oleander szendert jegyeznek fel. A gyönyörű látványt nyújtó lepke nagyon ritkán fordul elő hazánkban és igen szerencsésnek mondhatja magát az, akinek sikerül megpillantania egyet. A Pécsett informatikusként dolgozó Lukács Róbert viszont egyszerre hármat is nevelhetett és fotózhatott.


– Négy éve a közösségi oldalra töltötték fel, hogy valakinek a leanderét fura hernyók lepték el és nem tudják, mi ez. Szerencsére felismertem és abban a pillanatban az egyik nagy álmom is valóra vált – meséli Lukács Róbert, aki gyerekkora óta megszállottja a lepkéknek, de eddig csak könyvben látott ilyet.

Ezt követően a leander tulajdonosa nemcsak a természettudományi múzeumoknak, hanem Róbertnek is adott a különleges hernyókból. Így az informatikus elkezdte őket nevelgetni.


A hatalmas méretű, 10 centiméteres hernyók jól érezték magukat Róbert „neveldéjében”

A lepkék kolibrije az oleander szender

– Ez egy vándorlepke, ami azért „jön fel” Magyarországig, hogy itt lerakja petéit. Valószínű, hogy az egyre melegebb nyár miatt itt nagyobb esélye van a hernyóknak a kifejlődésre, több a nedves táplálék és elviselhetőbb a forróság is – mondja Róbert.

Az oleander szendert a lepkék kolibrijének is hívják – ők is ugyanúgy lebegnek a virágok felett, mint a kolibrik.

Nem repültek el azonnal, szépen le tudta fotózni a lepkéket Róbert

Az oleander szender több száz kilométert is képes megtenni. Általában nyáron érkeznek Magyarországra és télen visszarepülnek délre.

Szinte hihetetlen, hogy nálunk is felbukkanhat egy ilyen szépség!

Halálfejes lepke is megfordult már nálunk

És a végére hoztunk még egy lepkeóriást, amit szintén sikerült megfigyelnie Lukács Róbertnek egy barackfán. Ő nem éppen a szépségéről, mint inkább a halálfejről ismert. Nevét is innen kapta: a halálfejes lepke.

A halálfejes lepke tavasszal indul el Afrikából, ahol addigra már kiég a vegetáció. Júniusra meg is érkezik Európába, ahol lerakja petéit, ha kedvező helyet talál. A vándorlás iránya ősszel megfordul, a táplálkozásához szükséges növények és virágok Európában lassan eltűnnek, a lepkék pedig újra elindulnak Afrikába.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.