EUR: 332,70 Ft
CHF: 303,84 Ft
2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Külföld

A líbiai kormányfőhelyettes közölte: Országában nem lesznek menekültközpontok

Líbiában nem lesznek menekültközpontok – szögezte le hétfőn Ahmed Maitík, az ENSZ által elismert líbiai kormány miniszterelnök-helyettese, elutasítva Olaszország javaslatát.

“Határozottan ellenezzük, hogy bármilyen menekültközpont legyen líbiai területen, ez ütközne a líbiai törvényekkel” – mondta Matík sajtótájékoztatón, amelyet közösen tartott vendégével, Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel és miniszterelnök-helyettessel.


Salvini előzőleg Twitter-üzenetben azt írta, hogy menekültközpontokat kellene létrehozni Líbia déli határa mentén.

Matík nem csupán elutasítón nyilatkozott.


“Támogatunk minden líbiai nemzeti programot, amely olasz közvetítéssel az Európai Unióval való partnerségünkön alapul. Líbia sokat szenvedett már (a migrációtól), akárcsak Olaszország, ha nem többet” – fogalmazott a líbiai politikus. Hozzátette, hogy szeptember elejére Líbia meghívta az olasz felet és az európai partnereket a migrációról szóló értekezletre.

Salvini a sajtótájékoztatón kitartott amellett, hogy menekültközpontokat kell létrehozni Líbia déli határánál, nem pedig Európában, ahogy azt eredetileg Franciaország javasolta.

A migránsok addig lennének ezekben a központokban, amíg Európában el nem bírálnák menedékkérelmük megalapozottságát.

Salvini közölte, hogy támogatni kell a líbiai hatóságoknak a migránsokat “kordában és helyben tartó” munkáját Líbiai területen, mind a szárazföldön, mind pedig az ország felségvizein, és ismételten elítélőn szólt a migránsokat Európába mentő civil szervezetekről.

Visszatérve Rómába az olasz belügyminiszter újabb sajtótájékoztatót tartott, amelyen pontosította, hogy a menekültközpontokat Líbia déli határánál, de nem Líbiában állítanánk fel, hanem Nigerben, Maliban, Szudán és Csád területén. Matteo Salvini elmondta, hogy hamarosan olasz “misszió” indul a térségbe a regisztrációs központok kialakítására, amelyek elindításához – tette hozzá – EU-források is kellenek.

Hangsúlyozta, hogy Tripoliban felkereste az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) ezer főt befogadó táborát: ez a tábor bizonyítja, hogy “hazugság azt állítani, hogy a líbiai táborokban kínoznak és megsértik az emberi jogokat”.

Matteo Salvini bejelentette, hogy minél előbb helyre akarják állítani a Róma és Tripoli közötti közvetlen légi járatokat.

A menedékkérők áthelyezését érintő újságírói kérdésre az olasz belügyminiszter kijelentette, hogy legfontosabbnak Európa külső határai védelmét tartja. “Ez az elsődleges, nem pedig a migránsok belső (tagállamok közti) elosztása. Sokkal fontosabb a migráció leállítása a kiindulási pontokon” – mondta Matteo Salvini.

A sajtótájékoztatón folytatta az Olaszország és Franciaország között a migrációs válság ügyében kialakult ellenségeskedést, és a menekültek európai uniós tagállamok közötti elosztását szolgáló kötelező kvóták rendszerére utalva hozzátette: miközben Magyarország háromszáz menekültet nem fogadott be Olaszországból, Franciaország kilencezret. “Ha tehát Orbán Viktor gonosz, amiért elutasítja a menekültek befogadását, Emmanuel Macron tizenötször gonoszabb” – mondta “a több médium által első számú közellenségként lefestett” magyar kormányfőről és a francia államfőről. Az olasz belügyminiszter azonban úgy tűnik, rosszul számolt – jegyezte meg tudósításában a dpa hírügynökség, emlékeztetve arra, hogy a kilencezer harmincszor több a háromszáznál.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek