EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Belföld

A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya

“A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya”  rendezvénysorozat, azon túl, hogy a hazai borkultúra és a tudatos minőségi borfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul, egy olyan ágazaton belüli „bormustra” kíván lenni, ahol a kiválasztott, hazánkban jellemző szőlő- vagy borfajtákat, valamint az elmúlt időszakban újra reneszánszát élő pezsgőt kezeli majd prioritásként kommunikációjában.

Az eseménysorozat szorosan együttműködik a hazai borrégiókkal, illetve az itt megrendezett jelentős boreseményekkel. Az elődöntők során egy-egy fajtaversenyt bonyolítanak le, ahol szakmai és közönségdíjas nyerteseket választják ki.


A versenysorozat során a borászok egy szakmai kóstoló keretén belül egymás borait értékelik, így választják ki az adott elődöntő (fajtaverseny)  nyertesét. A szakmai értékelés egy Fiáth Attila által kidolgozott origós eljárással történik: a fajtához legjobban illő, annak jegyeit legjobban hordozó tétel nyeri a versenyt. A tállyai döntőbe 3 bor kerülne be, a köztük felállított sorrendet pedig csak a zárógálán, Tállyán fedné fel a zsűri.

ELŐDÖNTŐK:

Bikavér: Egri Bikavér Ünnep – 2018. július 5.

Olaszrizling: Füredi Borhét&Kékszalag – 2018. július 28.

Irsai Olivér: Bácska Kincsei Természeti Napok – 2018. szeptember 8.

Kékfrankos: Szekszárdi Szüreti Napok – 2018. szeptember 13-16.

Pezsgő: Budai Borfesztivál – 2018. szeptember 6-9.

Furmint: BBQ fesztivál (Tállya) – 2018. október 13-14.

Az eseménysorozat lezárásaként a régiós döntök nyertesei, résztvevői, valamint prominens vendégek részvételével kerül megrendezésre a záró esemény, a Magyar Bor Ünnepe, ahol díjazásra kerülnek a 2018. év nyertes borászai, borai, pezsgői.


A záróeseménynek minden évben a tállyai Mailloth-kastély ad majd otthont.

Díjátadón levetítik a régiós döntőkről forgatott rövid image filmeket, valamint a legjobb 3 borászt és boraikat bemutató kisfilmeket. Ezt követően az Oscar-gála stílusában hirdetik ki 2018 nyertesét.

Az esemény kommunikációja több szálon (közönség, szakmai, régiós, ismeretterjesztő, stb.) fut majd. Az MTVA csatornái műsorfolyamukban rendszeresen beszámolnak a régiós döntőkről, megszólaltatják a szervezők mellett a versenyen induló borászokat, borkedvelő résztvevőket, valamint egy, a rendezvénysorozat nevét viselő műsorral támogatják a kezdeményezést.

A Borünnep szakmai mentora: Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus
A Borünnep szervezője: Tállyáért Egyesület

Kapcsolódó Cikkek