EUR: 322,05 Ft
CHF: 284,97 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Sopron

A népzenét népszerűsítették Csungkingban a soproniak

Kína egyik legnagyobb városában járt a Fajkusz Banda. A soproni formáció a jól működő magyar–kínai nemzetközi kapcsolatnak köszönhetően népszerűsíthette a népzenét odakint. Fajkusz Attila zenekarvezetővel beszélgettünk.

– Kevés magyar zenekarnak adatik meg, hogy eljusson Kínába. A Fajkusz Bandának hogy sikerült?


Óriási város, ahol a Fajkusz Band járt
Fotó: Fajkusz Banda

Kínában dinamikus fejlődést tapasztaltak a soproni zenészek
Fotó: Fajkusz Banda

– Egyrészt a Nyugat-kínai Nemzetközi Vásáron vettünk részt mint a magyar pavilon egy érdekessége, valamint rendeztek egy Európa-napot, ahol a magyarságot képviseltük.

Óriási sikere volt a magyar standnak Kínában
Fotó: Fajkusz Banda

– Milyen volt a környezet?
– Maga a város nagyon érdekes, mert hatalmas. Igazából tartományi rangú, területe nyolcvankétezer négyzetkilométer, valamivel kisebb, mint Magyarország, a népesség száma 33 millió. Gyakorlatilag a világ egyik legnagyobb városáról beszélhetünk. Az egész város egy végeláthatatlan építkezésben volt, mindenhol toronydaruk álltak, sokemeletes lakóépületek, óriási irodaházak ékeskedtek. A pénzmozgás is óriási ezen a területen, ez érződött. Magyarországnak működik itt egy főkonzulátusa a jó nemzetközi kapcsolatnak köszönhetően, ami kevés uniós országnak adatik meg.


Természetesen jutott idő városnézésre is
Fotó: Fajkusz Banda

– A Fajkusz Banda is hozzá tudott tenni valamit a jó nemzetközi kapcsolathoz?
– Nagyon remélem. Négy pár táncossal, a Cifra Műhely tagjaival utaztunk ki. Volt magyar néptánc és elég sokat muzsikáltunk nagy érdeklődés mellett. Szerették az ottani emberek ezt a műfajt, a magyar standnak nagy sikere volt. Két egyetemre is ellátogattunk táncházzal. Érdekesség, hogy az egyiken működik magyar szak tíz hallgatóval, akik nagyon örültek, hogy gyakorolhatták a nyelvet. Különböző táncokat mutattunk be, főleg Kalotaszegről, de természetesen a soproni egyetemi nótákat is eljátszottuk nekik.
– Mik a tervek a nyárra?
– Az biztos, hogy sokat fogunk találkozni a soproniakkal a FolkFeszten, de a barlangszínházban is fellépünk. Emellett táborokba készülünk, például Somló mellé.

Remek magyar–kínai kapcsolat alakult ki az utóbbi időben
Fotó: Fajkusz Banda

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.