EUR: 323,30 Ft
CHF: 286,92 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb VIII.kerület

A Tisztviselőtelep titkai

A Tisztviselőtelepre ma úgy gondolunk, mint a béke szigetére, mint irigylésre méltó lakókörnyezetre. Nem volt mindig az. Korai történetét botrányok szövik át.

Annyiban mindenképpen hasonlított a Ferenc József-i kor székesfővárosa a mai Budapesthez, hogy a prosperáló gazdaságnak köszönhetően az ingatlanárak mindinkább megfizethetetlenek lettek az átlagos pénztárcával rendelkező polgár számára. Új területeket kellett meghódítani. Azok az állami tisztviselők például, akik nem tudtak a belvárosban lakást venni, de minőségi lakóhelyre vágytak, az akkor még Kőbányához tartozó és Józsefvárossal határos területen vásároltak telket és kezdtek építkezni. Így született meg a Tisztviselőtelep, amelynek egyik alapítója volt Tolnai Lajos író, publicista.


Balogh Ákos Gergely egy felújítás alatt álló régi tisztviselőtelepi házban a regényt közlő Pesti Napló oldalainak másolataival
( Fotó: Sáfár Tibor)

Hajdan Babits Mihály bérelt lakást ebben a házban
( Fotó: Sáfár Tibor)

Tolnait szókimondó embernek ismerte környezete. Marosvásárhelyi református lelkészként például az istentiszteleten, a közösség füle hallatára prédikálta ki azokat, akik szerinte nem a keresztyén erkölcs szerint élték az életüket. Ilyen kendőzetlen stílusban írta újságcikkeit, novelláit és regényeit is. A Pesti Naplóban folytatásokban kezdte közölni 1890-ben Új föld, új szerencse című regényét, amelynek alakjait a közvetlen környezetében található emberekről mintázta. A történetben minden van, ami a sikerhez kell: politika, szerelem, elszegényedő jó emberek, az elesetteken élősködő uzsorás. A baj csupán az volt, hogy a telep lakói magukra ismertek a regényben, és heves tiltakozásukkal erős nyomás alá helyezték a Pesti Napló szerkesztőségét, amely le is tiltotta a további folytatások megjelenését. Sőt a tüntetés annyira jól sikerült, hogy a regény kiadására sem mert vállalkozni senki.

A mű tehát arra várt, hogy újra felfedezzék, ami Balogh Ákos Gergelynek köszönhető. A Reakció Kiadó szerkesztője meglátta a lehetőséget Tolnai művében. A szerzőt a modern magyar irodalom előfutárának tartják, az első igazán kritikus hangú, a társadalmi igazságtalanságokra rezonáló írónak, aki olyan nagyságokra hatott, mint Mikszáth, Tömörkény, Móricz. Jogos tehát az a kiadói feltételezés, hogy a regény szélesebb érdeklődésre tarthat számot.


A megjelenés napján (ez az Ünnepi Könyvhét nyitónapja volt) a kiadó tisztviselőtelepi sétát szervezett a sajtó számára. Ezen – amellett, hogy a résztvevők megtekinthették az író, illetve az uzsorás Hauser házát, továbbá azt az épületet, ahonnan Babits Mihály tanár úr vágyakozott a belvárosba – fény derült olyan titkokra például, hogy ki is volt az a Rezső, akiről a telep pompás terét elnevezték, és hogyan lehetséges, hogy most ugyanannak a közterületnek az egyik felét Miasszonyunk terének, a másik felét pedig Szenes Iván térnek hívják. A Reakció Kiadó a széles közönség számára is szervez ilyen sétát június 16-án és 17-én, ezekre a következő webcímen lehet jelentkezni: https://hosszulepes.org/hu/seta/uj-fold-uj-szerencse.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.