2020. július 13., hétfő
Jenő

Belföld

Áfahiányt is vizsgálhatnak a Jobbiknál

Nem kizárt, hogy a Jobbiknak az adóhivatallal is meggyűlik a baja tiltott párttámogatás elfogadása miatt – írj a Figyelő. Eközben zászlót bontott az ellenzéki szervezetet elhagyó politikusok Mi Hazánk Mozgalom néven induló csoportosulása, amelyből szintén párt lehet a közeljövőben.

A Figyelő értesülései szerint áfahiány miatt még az adóhivatallal is meggyűlhet a baja a pártnak, amennyiben nem valós értéken szerepelnek a Jobbiknál a plakátcégekkel kötött szerződések, a kiállított számlák.  A jog ugyanis a vállalkozóknál ismeri és bünteti is a nem valós piaci áron történő számlázást, amely immár – a tiltott támogatás fogalma alapján – a politikai szervezetekre is érvényes.


Az Állami Számvevőszék a párttörvény előírásait szem előtt tartva tiltott támogatást állapított meg a Jobbiknál, így a Magyar Államkincstár nem fizet ki nekik 331 millió forint szubvenciót, a szervezet köteles visszafizetni az állam számára annak értékét. Emellett ezzel megegyező összeggel csökkenteni kell a párt dotálásának értékét, így összesen 662 milliós tétel sújtja a Jobbikot.

A Figyelő szerint az ellenzéki formációnál arra is számíthatnak, hogy a NAV a tranzakció utáni áfakérdést szintén megvizsgálja. Ismeretes: a párt 2017-ben a Publimont Kft.-vel és a Mahir Cityposterrel (mindkét cég Simicska Lajos érdekeltségébe tartozik) kötött szerződést.


A NAV tavaly mindkét vállalkozásnál dokumentumokat foglalt le, és ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás ügyében vizsgálatot indított a Mahirnál. A Magyar Idők azt írta: a hatóság szerint Vona pártjának a támogatásával 75 millió forintos adókülönbözete keletkezett a cégnek. A Jobbik utólagos törlesztéssel, részletfizetési lehetőséggel 1100 reklámeszközt kapott a Mahir Citypostertől és a Publimonttól. A Figyelő forrásai érthetetlennek tartották, hogy a cégek miért közvetlenül a párttal szerződtek. Időközben az is kezd egyértelművé válni, hogy utóbbi a választási hadjáratra költötte a plakátkampány anyagi szankciói miatt meghirdetett adománygyűjtésből befolyt több mint százmillió forintot.

Miközben tehát a Jobbiknak – saját hibájából, a törvények figyelmen kívül hagyása miatt – az anyagi ellehetetlenüléssel kell szembenéznie, politikailag is megroppanhat a szervezet a Toroczkai László-féle mozgalom megalakulása következtében – számol be a párt körüli fejleményekről a Figyelő.

Kapcsolódó Cikkek