2018. szeptember 18., kedd
Diána

Egyéb Nyíregyháza

Afrikai kiselefánt született!

 Afrikai elefántborjú (Loxodonta africana) született múlt hét szombaton a Nyíregyházi Állatparkban. A feltehetően nőstény ivarú utódot természetes úton, komplikációmentesen hozta világra az anyja, Kwanza.

A tíz éve Svédországból érkezett, Kwanza névre hallgató 19 éves nősténynek ez már a második borja, az idősebb hím borjú, a napokban agyarműtéten átesett Kito három évvel ezelőtt született – mondta Gajdos László, az állatpark igazgatója. A valószínűleg nőstény ivarú új utód problémamentesen jött világra, anyja gondoskodóan terelgeti kifutójukban és már a csapat többi tagjával is megismertette.


Az ország legnagyobb elefántcsapatát a Nyíregyházi Állatpark tartja, a sóstógyógyfürdői látványosságban most négy afrikai és három ázsiai elefánt él. Kwanza párja, a két utód édesapja, a 26 éves Jack nevű elefántbika jelenleg a svájci Baselben egy tenyészprogramban vesz részt.

Az igazgató megjegyezte, míg ázsiai elefántból több egyedet tartanak a hazai állatparkok, addig afrikaiból keveset láthatnak a látogatók. Utóbbi oka, hogy kevés a jó genetikai adottságokkal rendelkező afrikai elefántbika, akik alkalmasak lennének a fedeztetésre. Afrikai elefánt Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban látható, ahol eddig háromszor született utód: elsőként 2007-ben, majd 2015-ben és 2018-ban.


Eltávolították Kito agyarát

Nagyon bonyolult, nem hétköznapi állatkerti beavatkozás történt a Nyíregyházi Állatparkban. A három évvel ezelőtt itt született kis afrikai elefántbika letörte az agyarát, ami a folyamatos fogászati kezelés ellenére is begyulladt, ezért sürgősen el kellett távolítani. Erre a beavatkozásra a világon csak három állatorvos képes, a nyíregyháziak a dél-afrikai prof. Gerhard Steekampot választották, akivel évek óta kiváló szakmai kapcsolatot ápolnak.

(Fotó: Balázs Attila)

A műtét során előbb megtisztították az agyarat – mivel ez egy módosult metszőfog, idegeket és ereket tartalmaz – és kiszedték a korábbi ideiglenes tömést. Ezek után eltávolították a pulpát is és kitisztították az agyar belsejét, majd speciális műszerekkel megkezdhették az agyar feldarabolását, végül két részletben teljesen eltávolították az állkapocsból. Az alig másfél órás beavatkozás  után dr. Garamvölgyi László és dr. Biácsi Alexandra, a Nyíregyházi Állatpark állatorvosai, akik az altatást felügyelték, sikeresen felébresztették az állatot és rövid megfigyelés után újra összeengedték a csapattal. Természetesen a következő fél évben rendszeres utókezelésnek kell történnie, hiszen az agyar helyén jelentős seb keletkezett – ami általában szépen gyógyul az elefántoknál, de a fertőzés elkerülése miatt fontos a folyamatos kontroll.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.