EUR: 323,30 Ft
CHF: 286,92 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Nyíregyháza

Afrikai kiselefánt született!

 Afrikai elefántborjú (Loxodonta africana) született múlt hét szombaton a Nyíregyházi Állatparkban. A feltehetően nőstény ivarú utódot természetes úton, komplikációmentesen hozta világra az anyja, Kwanza.

A tíz éve Svédországból érkezett, Kwanza névre hallgató 19 éves nősténynek ez már a második borja, az idősebb hím borjú, a napokban agyarműtéten átesett Kito három évvel ezelőtt született – mondta Gajdos László, az állatpark igazgatója. A valószínűleg nőstény ivarú új utód problémamentesen jött világra, anyja gondoskodóan terelgeti kifutójukban és már a csapat többi tagjával is megismertette.


Az ország legnagyobb elefántcsapatát a Nyíregyházi Állatpark tartja, a sóstógyógyfürdői látványosságban most négy afrikai és három ázsiai elefánt él. Kwanza párja, a két utód édesapja, a 26 éves Jack nevű elefántbika jelenleg a svájci Baselben egy tenyészprogramban vesz részt.

Az igazgató megjegyezte, míg ázsiai elefántból több egyedet tartanak a hazai állatparkok, addig afrikaiból keveset láthatnak a látogatók. Utóbbi oka, hogy kevés a jó genetikai adottságokkal rendelkező afrikai elefántbika, akik alkalmasak lennének a fedeztetésre. Afrikai elefánt Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban látható, ahol eddig háromszor született utód: elsőként 2007-ben, majd 2015-ben és 2018-ban.


Eltávolították Kito agyarát

Nagyon bonyolult, nem hétköznapi állatkerti beavatkozás történt a Nyíregyházi Állatparkban. A három évvel ezelőtt itt született kis afrikai elefántbika letörte az agyarát, ami a folyamatos fogászati kezelés ellenére is begyulladt, ezért sürgősen el kellett távolítani. Erre a beavatkozásra a világon csak három állatorvos képes, a nyíregyháziak a dél-afrikai prof. Gerhard Steekampot választották, akivel évek óta kiváló szakmai kapcsolatot ápolnak.

(Fotó: Balázs Attila)

A műtét során előbb megtisztították az agyarat – mivel ez egy módosult metszőfog, idegeket és ereket tartalmaz – és kiszedték a korábbi ideiglenes tömést. Ezek után eltávolították a pulpát is és kitisztították az agyar belsejét, majd speciális műszerekkel megkezdhették az agyar feldarabolását, végül két részletben teljesen eltávolították az állkapocsból. Az alig másfél órás beavatkozás  után dr. Garamvölgyi László és dr. Biácsi Alexandra, a Nyíregyházi Állatpark állatorvosai, akik az altatást felügyelték, sikeresen felébresztették az állatot és rövid megfigyelés után újra összeengedték a csapattal. Természetesen a következő fél évben rendszeres utókezelésnek kell történnie, hiszen az agyar helyén jelentős seb keletkezett – ami általában szépen gyógyul az elefántoknál, de a fertőzés elkerülése miatt fontos a folyamatos kontroll.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.