2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Egyéb Szolnok

Ágyúgolyók a vár alatt

A Rákóczi-szabadságharc idejéből származó több mint negyven ágyúgolyót találtak a szolnoki Damjanich János Múzeum régészei a szolnoki vár feltárása során a Szolnoki Művésztelepen.

A régészek emellett egy XVI. század közepén épített, eredetileg kétszintes kaszárnya feltárásán is dolgoznak – közölte Kertész Róbert ásatásvezető régész. Az ágyúgolyók egyenként mintegy 15 kilogrammosak – számolt be a szakember, hozzátéve: az ágyúgolyódepó a vár kuruc időszakához kapcsolódik. Kiemelte: azért is különleges a lelet, mert konkrét ostromhoz kapcsolódik, és ritka, hogy egyszerre ilyen mennyiség kerüljön elő zárt rétegből. Az ágyúgolyódepót egy vörös, égett omladékrétegben találták, mintegy két méter mélyen – jegyezte meg.


Értékes leleteket rejtenek a szolnoki vár maradványai

Emellett zajlik egy XVI. század közepén épített, a királyi végvár időszakához kapcsolódó, főként kőből faragott kaszárnya feltárása is. A törökök által is használt, eredetileg kétszintes, masszív épület 75-80 centiméter széles falai helyenként két méter magasan megmaradtak. Jelenleg az alagsori rész feltárását végzik, a felső szint nem maradt meg. Az alagsorban a raktárak, a felső szinten a katonák szálláshelyei voltak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.