EUR: 323,97 Ft
CHF: 285,38 Ft
2018. szeptember 26., szerda
Jusztina

Egyéb Szolnok

Ágyúgolyók a vár alatt

A Rákóczi-szabadságharc idejéből származó több mint negyven ágyúgolyót találtak a szolnoki Damjanich János Múzeum régészei a szolnoki vár feltárása során a Szolnoki Művésztelepen.

A régészek emellett egy XVI. század közepén épített, eredetileg kétszintes kaszárnya feltárásán is dolgoznak – közölte Kertész Róbert ásatásvezető régész. Az ágyúgolyók egyenként mintegy 15 kilogrammosak – számolt be a szakember, hozzátéve: az ágyúgolyódepó a vár kuruc időszakához kapcsolódik. Kiemelte: azért is különleges a lelet, mert konkrét ostromhoz kapcsolódik, és ritka, hogy egyszerre ilyen mennyiség kerüljön elő zárt rétegből. Az ágyúgolyódepót egy vörös, égett omladékrétegben találták, mintegy két méter mélyen – jegyezte meg.


Értékes leleteket rejtenek a szolnoki vár maradványai

Emellett zajlik egy XVI. század közepén épített, a királyi végvár időszakához kapcsolódó, főként kőből faragott kaszárnya feltárása is. A törökök által is használt, eredetileg kétszintes, masszív épület 75-80 centiméter széles falai helyenként két méter magasan megmaradtak. Jelenleg az alagsori rész feltárását végzik, a felső szint nem maradt meg. Az alagsorban a raktárak, a felső szinten a katonák szálláshelyei voltak.

Kapcsolódó Cikkek