EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Szolnok

Ágyúgolyók a vár alatt

A Rákóczi-szabadságharc idejéből származó több mint negyven ágyúgolyót találtak a szolnoki Damjanich János Múzeum régészei a szolnoki vár feltárása során a Szolnoki Művésztelepen.

A régészek emellett egy XVI. század közepén épített, eredetileg kétszintes kaszárnya feltárásán is dolgoznak – közölte Kertész Róbert ásatásvezető régész. Az ágyúgolyók egyenként mintegy 15 kilogrammosak – számolt be a szakember, hozzátéve: az ágyúgolyódepó a vár kuruc időszakához kapcsolódik. Kiemelte: azért is különleges a lelet, mert konkrét ostromhoz kapcsolódik, és ritka, hogy egyszerre ilyen mennyiség kerüljön elő zárt rétegből. Az ágyúgolyódepót egy vörös, égett omladékrétegben találták, mintegy két méter mélyen – jegyezte meg.


Értékes leleteket rejtenek a szolnoki vár maradványai

Emellett zajlik egy XVI. század közepén épített, a királyi végvár időszakához kapcsolódó, főként kőből faragott kaszárnya feltárása is. A törökök által is használt, eredetileg kétszintes, masszív épület 75-80 centiméter széles falai helyenként két méter magasan megmaradtak. Jelenleg az alagsori rész feltárását végzik, a felső szint nem maradt meg. Az alagsorban a raktárak, a felső szinten a katonák szálláshelyei voltak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.