EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,67 Ft
2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Belföld

Akarjuk, ígérjük és fogadjuk

A múlt héten lányom húsz évvel ezelőtti születése ihlette gondolataimat, most kisebbik fiam Isten gyermekévé válása vezeti tollam és lelkem. Nemsokára felhangzik a mérai templomban, hogy „Kegyelem néktek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és az ő egyszülött fiától, Jézus Krisztustól”.

Ámen. És ott áll majd fiam a keresztszüleivel – meg persze velünk – a keresztelőmedencénél, hogy hallgassa és fogadja Máté evangéliumának 28, 18 verseitől: „Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek, és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.”


És itt egy kis csend következik. Mert csendnek kell következnie. Nincs olyan mondata a Szentírásnak, amely ne gondolkodtatna el. Hogy volt? Miért úgy volt? Ki akarta, hogy úgy legyen? Miért maradnak alul évszázadok óta a kétkedők? Mi a hit ereje? Mi a keresztség felvételének ereje?

Majd hitet teszünk az apostoli hitvallás szerint, és elérkezik a fogadalom ideje:Akarjátok-e, hogy gyermeketek a keresztség által az Atya-, Fiú-, Szentlélek Isten szövetségébe, a keresztyén anyaszentegyházba befogadtassék?”


Akarjuk.

„Ígéritek-e, fogadjátok-e, hogy gyermeketeket úgy nevelitek és neveltetitek, hogy ha majd felnő, a konfirmáció alkalmával ő maga önként tegyen vallást a Szentháromság Istenbe vetett hitéről a gyülekezet előtt?”

Ígérjük és fogadjuk.

És abban is reménykedünk, hogy ez a csöppnyi mérai gyülekezet megígéri, hogy ezt a gyermeket szeretetben és imádságban hordozza, és a szülőknek, keresztszülőknek minden segítséget megad ahhoz, hogy őt hitben neveljék.

Nem marad más hátra, mint hogy a keresztszülőkkel odalépjünk a keresztelőmedencéhez, hogy Mezei lelkész úr megkérdezze fiunk nevét, és a meghatottságtól alig-alig halljuk a mondatot: „…keresztellek én téged az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében. Ámen.”

És már nem kell nagy csend és szünet. Mert akarjuk, ígérjük és fogadjuk.

Kapcsolódó Cikkek

  • A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja, hiszen a kis- és középvárosok kezében van az ország jövője – hangoztatta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Kőszegen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) által szervezett, “Kreatív város – Fenntartható Vidék” (KRAFT) címet viselő konferencia megnyitóján.

  • Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal, premierekkel és egyéb rendhagyó programokkal várja harmincnégy budapesti teátrum a közönséget szombaton a Színházak éjszakáján, amelyhez számos vidéki színház is csatlakozik.