2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb XVIII.kerület

Átvette díszpolgári címét Vásáry Tamás

Átadta Budapest díszpolgári címeit Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés múlt heti ünnepi ülésén. Az elismerő címben nyolcan részesültek, köztük a rendszerváltás után Lőrincen élő Vásáry Tamás zongoraművész, karmester is.

Díszpolgári címet kapott Babos Tímea világbajnok és Grand Slam-győztes teniszező, Horgas Eszter fuvolaművész, Horváth Károly (művésznevén Charlie) Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, Lovász László Széchenyi-nagydíjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Mészöly Kálmán volt válogatott labdarúgó, szövetségi kapitány és Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója, zenei főtanácsadója. A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.


Tarlós István főpolgármester Vásáry Tamásnak múlt héten adta át a kitüntetést
MTI Fotó: Kovács Tamás

Vásáry Tamásnak a külföldön töltött éveket követően a rendszerváltás után Pestszentlőrinc adott otthont.

– Egy unokatestvérem családjának nagy házában laktam – emlékezett vissza. – A tetőtérben kialakíthattam magamnak egy lakást, amelyet hálaképpen később, amikor továbbköltöztem, rájuk hagytam. Szerettem Lőrincen élni, erdő közelében laktunk, és én szeretek a szabadban sétálva memorizálni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az Európai Unió diplomáciai kommunikációs hálózatához, olyan tartalmakat töltve le, amelyekben európai diplomaták fejezik ki aggályukat Donald Trump amerikai elnök kormányával, az Oroszországgal és Kínával való “küzdelmekkel” és annak kockázatával kapcsolatosan, hogy Irán feléleszti nukleáris programját – számolt be internetes oldalán a The New York Times (NYT).

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.