EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,67 Ft
2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Egyéb Miskolc

Autista fiatalok mindennapjait tették színesebbé

A Miskolci Autista Alapítvány otthonában élő fiatalok étkezőjét varázsolták szebbé az Autistic Art Alapítvány közreműködésével.

Az Autistic Art Alapítvány 2010-ben indította rajzfoglalkozásait Tarr Hajnalka képzőművész vezetésével két miskolci lakóotthonban. A művészeti foglalkozások ma már hat lakóotthonban folynak, és az alapítvány immár közel tízezer darabos rajzgyűjteménnyel rendelkezik. A művészeti program egyik eredménye, hogy felfedezett olyan alkotókat, akik bár önálló életvitelre nem képesek, azonban rendkívül érzékeny vizuális kifejezőeszközökkel rendelkeznek.


A színek és a tenni akarás hozta össze az Autistic Art Alapítványt és a PPG Trilak csapatát – fotó: Lokál

Ezúttal a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában működő művészetterápiás program résztvevőinek közreműködésével festették ki az intézmény étkezőjét. A közösségi tér falaira a külvilágra hiperérzékeny autistákat nem zavaró, visszafogott, pasztell színek és árnyalatok kerültek. A mennyezetet fehér festékkel, az oldalfalakat mosható festékkel tették otthonossá.

Kalocsai Nóra grafikái színesítik az Autista Alapítvány étkezőjét – fotó: Lokál

A falakra a lakóotthonban élő tehetséges fiatal, Kalocsai Nóra grafikái kerültek fel. Nóra szabadidejében legtöbbször figurális rajzokat készít olyan emberekről, akiket személyesen ismer. A családi, baráti, iskolai kapcsolatok mind meghatározók számára. Elmondta, hogy a foglalkoztatóhelyiség falára éppen olyan izgalmas volt gyűjtenie a rajzokat, mint ahogy azt korábban a füzetében tette.

A Miskolci Autista Alapítványt 1992-ben Miskolcon és környékén élő autista fiatalok szülei hozták létre, hogy egy speciális otthon létrehozásával a hiányos szociális ellátórendszerben addig csak sodródó, autizmussal élő és értelmi fogyatékos fiataloknak elhelyezést, teljes körű ellátást, szolgáltatást, képzési és foglalkoztatási lehetőséget nyújtsanak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.