EUR: 323,29 Ft
CHF: 286,69 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb XIV.kerület

Autómentes Városliget

Elkezdődött a Felvonulási térre tervezett mélygarázs építése, melyben nemcsak autóknak lesz majd hely, hanem öltözőket is kialakítanak a sportolni vágyóknak.

A tervek szerint zöldebb, élhetőbb lesz a Városliget

A Városliget megújításának egyik fő célkitűzése, hogy a park zöldfelületének rehabilitációja és gyarapítása mellett radikálisan csökkentsék a közpark autóforgalmát, amely a mai napig óriási környezeti terhelést jelent a Liget élővilágára nézve. Ennek első lépése a felszíni parkolás megszüntetése a Városliget peremén mélygarázsok építésével. A tervek szerint az Állatkerti körúton 700, a Hermina úton 275, a Dózsa György úton pedig 800 férőhelyes földalatti parkoló épül, az utóbbi kivitelezése június elején már elkezdődött az eddig felszíni parkolóként működő területen, az Ötvenhatosok terén.


A Városligeten ma napi 15 ezer autó halad keresztül, és a közelmúltig több mint 1500 kocsi parkolt naponta. A Liget Projekt hatására ez az állapot megváltozik: a felszíni parkolók megszüntetésével, a mélygarázsok építésével és a Kós Károly sétány valódi, forgalommentes sétánnyá alakításával egy zöldebb és élhetőbb parkká válik a Városliget. A volt Felvonulási téren lévő parkoló helyén épül fel az új Néprajzi Múzeum, a Városligeti Színház és az említett mélygarázs, a fennmaradó részt pedig visszakapja a park, ott sétányt alakítanak ki.

Ez a látvány már soha nem lesz látható a Felvonulási téren

A csaknem 30 ezer négyzetméter összes szintterületű, vastag földréteggel és növényzettel borított négyszintes mélygarázs nemcsak autók elhelyezésére lesz alkalmas, hanem külön beállót kapnak a mozgássérültek járművei, a motorosok és az elektromos autók, a garázs legfelsőbb szintjén pedig kerékpártárolókat és öltözőket alakítanak ki. A tervek szerint az új mélygarázsban kedvezményesen parkolhatnak majd a környező utcákban lakók, ennek érdekében a Városliget Zrt. tárgyalásokat folytat a környező önkormányzatokkal.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.