2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb VIII.kerület

Az egészséges Józsefvárosért

Megelőző programok, úgynevezett szűrő szombatok támogatásával járul hozzá Józsefváros önkormányzata ahhoz, a városrész lakói mind jobb életminőségben élhessék mindennapjaikat. A legutóbbi ilyet június 23-án tartották a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban (JEK).

Ma talán már a legfiatalabbak is fújják: az egészségügyben a megelőzés hatékonyabb, mint a gyógyítás. Emellett egyre többen látják be, hogy nemcsak az idősebbek számára fontos, hanem az aktív, sőt akár a fiatalabb korosztályok számára is.


A szűrés minden korosztálynak fontos

Tavaly 120 millióért vásároltak új eszközöket

Sára Botond alpolgármester (középen) elmondta, további 230 millióért pályáznak az eszközpark felújítására

Kibővített szűrő szombatot tartottak június 23-án az Auróra utcai szakrendelőben: 13 különböző szűrés nyújtott lehetőséget arra, hogy az esetleges betegségeket időben felismerjék és így eredményesen kezeljék. Többek között bőrgyógyászati, diabetológiai, fül-orr-gégészeti, kardiológiai, ortopédiai vizsgálatokat vehettek igénybe a kerületi lakosok.

– Ilyenkor a szűrésekre, a megelőzésre koncentrálunk, és előkerülnek életmódbeli tanácsok is. Az a tapasztalatunk, hogy népszerűek a lakosság körében ezek a szombatok, és jó néhány kezdődő betegséget ki tudunk szűrni, majd eredményesen kezelni. Csaknem tíz éve adott ez a lehetőség Józsefvárosban, ami példa nélküli budapesti viszonylatban – mondta el Horváth Szilárd, a JEK főigazgatója.


2015-ben kívül-belül megújult a Szent Kozma Egészségügyi Központ, azóta pedig jelentős eszközfejlesztések történtek az intézményben. Sára Botond alpolgármester kiemelte: tavaly 120 millió forintos eszközberuházás valósult meg a szakrendelőben, idén pedig pályázatot nyújtottak be az Egészséges Budapest Program járóbeteg-szakrendelések fejlesztésére meghirdetett kiírásán, amihez az önkormányzat 46 millió forintos önrészt biztosított. Sikeres elbírálás esetén 230 millió forintból újulhat meg az intézmény eszközparkja, ami szinte a teljes szakmai palettát érintené. A szűrő szombatok kapcsán az alpolgármester kifejtette: ezek az alkalmak nemcsak arra nyújtanak módot, hogy megvizsgáltassuk magunkat, hanem fel lehet hívni a figyelmet a szűrés fontosságára is.

Józsefváros idei költségvetésében 750 millió forintot különítettek el az egészségügyi feladatok biztosítására és fejlesztésére. A jó gazdálkodásának köszönhetően jelenleg további mintegy 3,3 milliárd forintos pénzmaradvány áll a kerület rendelkezésére, ebből további 62 millió forintot fordítanak 2018-ban egészségügyre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.