2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb VIII.kerület

Az egészséges Józsefvárosért

Megelőző programok, úgynevezett szűrő szombatok támogatásával járul hozzá Józsefváros önkormányzata ahhoz, a városrész lakói mind jobb életminőségben élhessék mindennapjaikat. A legutóbbi ilyet június 23-án tartották a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban (JEK).

Ma talán már a legfiatalabbak is fújják: az egészségügyben a megelőzés hatékonyabb, mint a gyógyítás. Emellett egyre többen látják be, hogy nemcsak az idősebbek számára fontos, hanem az aktív, sőt akár a fiatalabb korosztályok számára is.


A szűrés minden korosztálynak fontos

Tavaly 120 millióért vásároltak új eszközöket

Sára Botond alpolgármester (középen) elmondta, további 230 millióért pályáznak az eszközpark felújítására

Kibővített szűrő szombatot tartottak június 23-án az Auróra utcai szakrendelőben: 13 különböző szűrés nyújtott lehetőséget arra, hogy az esetleges betegségeket időben felismerjék és így eredményesen kezeljék. Többek között bőrgyógyászati, diabetológiai, fül-orr-gégészeti, kardiológiai, ortopédiai vizsgálatokat vehettek igénybe a kerületi lakosok.

– Ilyenkor a szűrésekre, a megelőzésre koncentrálunk, és előkerülnek életmódbeli tanácsok is. Az a tapasztalatunk, hogy népszerűek a lakosság körében ezek a szombatok, és jó néhány kezdődő betegséget ki tudunk szűrni, majd eredményesen kezelni. Csaknem tíz éve adott ez a lehetőség Józsefvárosban, ami példa nélküli budapesti viszonylatban – mondta el Horváth Szilárd, a JEK főigazgatója.


2015-ben kívül-belül megújult a Szent Kozma Egészségügyi Központ, azóta pedig jelentős eszközfejlesztések történtek az intézményben. Sára Botond alpolgármester kiemelte: tavaly 120 millió forintos eszközberuházás valósult meg a szakrendelőben, idén pedig pályázatot nyújtottak be az Egészséges Budapest Program járóbeteg-szakrendelések fejlesztésére meghirdetett kiírásán, amihez az önkormányzat 46 millió forintos önrészt biztosított. Sikeres elbírálás esetén 230 millió forintból újulhat meg az intézmény eszközparkja, ami szinte a teljes szakmai palettát érintené. A szűrő szombatok kapcsán az alpolgármester kifejtette: ezek az alkalmak nemcsak arra nyújtanak módot, hogy megvizsgáltassuk magunkat, hanem fel lehet hívni a figyelmet a szűrés fontosságára is.

Józsefváros idei költségvetésében 750 millió forintot különítettek el az egészségügyi feladatok biztosítására és fejlesztésére. A jó gazdálkodásának köszönhetően jelenleg további mintegy 3,3 milliárd forintos pénzmaradvány áll a kerület rendelkezésére, ebből további 62 millió forintot fordítanak 2018-ban egészségügyre.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.