EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Külföld

Az ENSZ kész az ellenőrzésre, ha Kim és Trump megállapodik

Az ENSZ készen áll az ellenőrzésre, ha az amerikai elnök és Észak-Korea vezetője megállapodik a félsziget atomfegyvermentessé tételéről – közölte hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár.

Az ENSz New York-i székházában nyilatkozó Guterres kijelentette: bízik benne, hogy Donald Trump elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóján sikerült előre jutni a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése felé.


A világszervezet illetékes rendszerei készen állnak a (leszerelési) folyamat támogatására minden eszközükkel, beleértve az ellenőrzést, ha a felek ezt kérik – mondta egy sajtótájékoztatón.

A világ szoros figyelemmel követi, hogy mi fog történni a következő órákban Szingapúrban – mondta Guterres, aki szerint Trump és Kim döntése a találkozóról bátor volt, és remélhetőleg sikerül megtörniük az események veszélyes körét, amelyek oly sok nyugtalanságot okoztak tavaly a világban.

A cél az ellenőrizhető leszerelés. Ez az út megköveteli az együttműködést és az engedményeket, miközben elkerülhetetlenül lesznek ellentétek, és a tárgyalások kemények lesznek – figyelmeztetett az ENSZ főtitkára.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek