EUR: 316,98 Ft
CHF: 279,32 Ft
2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Belföld

Hamis vádak alapján elfogadta az EP illetékes szakbizottsága a magyarországi különjelentést

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) a brüsszeli ülésén elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést. A többek által csak válogatott hazugságok gyűjteményének nevezett dokumentum elfogadása után megkezdődhet a hetes cikk szerinti eljárás lefolytatása Magyarország ellen – írja az Origo.

Elfogadta az EP LIBE-bizottsága az úgynevezett Sargentini-jelentést. 37:19 arányban fogadták el a jelentést a képviselők. A szavazást hatalmas érdeklődés kísérte a nemzetközi sajtó részéről is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban minősített hazugságok gyűjteményének nevezte a jelentést. A háttérben Soros György áll, mivel a tőzsdespekuláns emberei nem tudják elfogadni, hogy Magyarország nem engedi be az illegális migránsok tömegeit. Sargentini is meglepően jó viszonyt ápol az amerikai tőzsdespekulánssal.


Jurek: Csak mélyül a válság az unión belül

A bizottság legutóbbi ülésén Sargentini sajnálatát fejezte ki a magyar Országgyűlés által elfogadott alkotmánymódosítás és a Stop Soros törvénycsomag miatt. Az osztrák szociáldemokrata EP-képviselő, Josef Weidenholzer méltatta a jelentést, amely szerinte tényszerű és bizonyítékok alapján készült.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű frakció részéről Marek Jurek azon véleményének adott hangot, hogy a dokumentum csak mélyíti a válságot az EU-n belül és konfliktusokat szül. Aláhúzta: minden nemzetnek joga van kialakítani a saját politikáját, Magyarországon vannak ellenzéki pártok, le lehetne váltani a kormányt, ha az emberek ezt akarnák – írja a lap.


Valótlanságok gyűjteménye

Gál Kinga fideszes képviselő kijelentette: a jelentés tele van valótlanságokkal, ténybeli hibákkal, ráadásul számos olyan ügyet tartalmaz, amelyet már lezártak vagy amely nem is tartozik közösségi hatáskörbe. Mint mondta, a magyar néppárti képviselők 130 módosítót nyújtottak be, hogy rámutassanak, nem áll fenn az uniós alapértékek megsértésének veszélye az országban. Ezekből azonban csak egy-egy mondatot akartak belevenni a kompromisszumos módosítókba, ebbe viszont nem egyeztek bele. Járóka Lívia kettős mércét emlegetett, és azt hangoztatta, hogy a Stop Soros törvénycsomag bírálói “illegális emberkereskedőket védenek”.

Szeptemberben kerülhet az EP elé

Szakértők szerint a jelentés szeptemberben kerül majd az EP plenáris ülése elé, amely ennek alapján kezdeményezheti az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti – atomfegyverként is emlegetett – jogállamisági eljárás megindítását Magyarországgal szemben. A javaslat elfogadásához a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) lenne szükség az EP-ben. Ezután a miniszteri tanács négyötödös többséggel dönthet arról, fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei.

A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi EU-tag egyhangú támogatására van szükség – írja az Origo.

A Sargentini-jelentés elfogadása egy bosszú a Fidesz április kétharmados választási győzelme miatt, és büntetés azért, mert a magyar kormány továbbra sem hajlandó megnyitni az ország határait az illegális migránsok előtt – minderről Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője beszélt a jelentésről szóló szavazás után Brüsszelben. A magyar kormány továbbra sem hajlandó illegális migránsokat befogadni – tette hozzá a politikus.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek