EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb XVI.kerület

Az összetartozásért égtek a gyertyák

Trianon, a Mohács utáni legnagyobb tragédiánk 98. évfordulóján csendes megemlékezésre és gyertyagyújtásra hívta kerületünk vezetése a Kertvárosban élőket.

Kovács Péter polgármester beszédében úgy fogalmazott, csak mi magyarok állhatunk ki a magyar ügyért, a magyar emberekért, nagy hiba azt várni, hogy majd a nagyhatalmak a mi érdekeinket fogják képviselni. Kivéve, ha az a nagyhatalom mi magunk leszünk, ez a gondolat persze most még vakmerőnek tűnik.

Kovács Péter is elhelyezte az emlékezés gyertyáját (Fotó: XVI. Kerületi Újság)


– Ha figyeljük a külpolitikát, láthatjuk, hogy Magyarország több másik országnak követendő példa lett. Amíg Európa haldoklik, addig mi magyarok ébredezünk, rájöttünk, hogy csak magunkra és a Jóistenre számíthatunk. A legfontosabb dolgunk most az, hogy komolynak mutassuk magunkat, ehhez pedig az kell, hogy erősek legyünk. És hogy erőssé váljunk, el kell fogadnunk egymást, úgy tekinteni a másikra, hogy ő elsősorban magyar és csak utána vannak köztünk esetleg gondolkodásbeli különbségek. Nekünk most az a feladatunk, hogy mindenki a saját környezetében, ahogy tud, mindennap tegyen azért, hogy mi magyarok megmaradhassunk itt Európa közepén és igazodási pontként szolgáljunk más európai népek számára – mondta beszédében a polgármester. 


A megjelentek a műsor végén a határainkon túl élő magyarsággal való összetartozást egy-egy mécses elhelyezésével fejezték ki. A megemlékezésen közreműködtek a Pesti Zenés Színpad művészei: Udvarhelyi Boglárka énekművész és Smál-Szilaj Gábor színművész.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.