EUR: 323,15 Ft
CHF: 287,31 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Egyéb Békéscsaba

Bővült a katasztrófavédelem járműparkja

A napokban két új gépjárművet adtak át a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. Az új, magyar gyártású Rába gépjárműfecskendő Mezőberénybe kerül, míg a Volkswagen Amarok típusú terepjáró a teljes megyében teljesít majd szolgálatot.

Az utóbbi években megállapították a szakemberek, hogy a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai hazánkra eddig nem jellemző szélsőséges időjárási körülményeket okoznak, ilyenek a lokálisan jelentkező szélviharok, jégviharok, felhőszakadások, ár- és belvizek, villámárvizek, tartós szárazság. Erre válaszként a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozóan lehetőség nyílt a katasztrófavédelem eszközállományának európai uniós forrásból történő fejlesztésére, ugyanis a klímaváltozás következtében a katasztrófavédelmi feladatok is változnak.


Két év fejlesztés és előkészítés eredményeképpen 2015-ben mutatták be az új, hazai gyártású tűzoltó gépjármű prototípusát, amely próbaüzemszerűen azonnal készenlétbe állt a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon. Majd a gyakorlati tapasztalatok felhasználásával 2016-ban megkezdődött a jármű sorozatgyártása és még az év folyamán 36 darab, 2017-ben további 54 darab gépjármű beszerzését és készenlétbe állítását hajtotta végre a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Idén, a fejlesztési program zárásaként 18 darab gépjárműfecskendő beszerzése történt meg. Összesen tehát 108 darab HEROS Aquadux-X 4000 típusú tűzoltó gépjárműfecskendő került a rendszerbe. A korszerű gépjármű és felszereltségének beszerzési ára bruttó 132 461 000 forint, a teljes projekt bruttó összköltsége 14,5 milliárd forint.

A Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálatot szintén fejlesztették. A KMSZ-ről érdemes tudni, hogy ez egy területi hatáskörrel rendelkező, készenléti jellegű szolgálat, mely magasabb szintű káresemények irányítását segítő és végrehajtó tevékenységet folytat. Feladata nagyon sokrétű, így a végrehajtás is a legkülönbözőbb körülmények, terepviszonyok között zajlik. A tűzoltási, műszaki mentési, tűzvizsgálati és hatósági tevékenység végzése érdekében 5 darab Volkswagen Amarok gépjármű került beszerzésre és átadásra – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.


Kapcsolódó Cikkek