EUR: 322,18 Ft
CHF: 283,39 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Belföld

Budapestre is jöhet medve

Újabb medveészlelésről számoltak be, ezúttal Abonyban járt egy bundás, amely az általános iskola kertjébe is betért. A szakember szerint egyre gyakoribbak lehetnek a medvelátogatások, sőt az sem zárható ki, hogy előbb-utóbb a főváros közelében is megjelennek.

Alig több mint egy hét alatt több alkalommal is láttak medvét Magyarországon – hosszú évek óta nem volt példa hasonlóra. Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park szakreferense szerint egyetlen állatról lehet szó. Kuli Bálint, a Veresegyházi Medveotthon igazgatója szerint a barnamedvék populációja vélhetően megnőtt az észak-magyarországi erdőségekben, és az állatok ilyenkor szívesen keresnek új élőhelyet maguknak.


A barnemedvék a jelek szerint egyre lejjebb jönnek az északi erdőségekből (képünk illusztráció) Fotó: Profimedia

– Az északi erdőségektől egészen Pest megyéig olyan termőterületek találhatók, amelyeken az érő gabonafélék csalogatóak a medvék számára. A medve, főként ha bocsai már nagyobbak, napi 10-20 kilométert is barangol eleség után kutatva, így meglehetősen nagy távolságra elkóborolhat eredeti élőhelyétől – magyarázta a Lokálnak Kuli Bálint. – A medve monogám állat, ezért ha védett környezetben szaporodik, az újonnan kialakult családok újabb területet keresnek maguknak. Ugyanakkor semmi értelme rettegni egy esetleges medvetámadástól, mert a barnamedve sokkal jobban fél az embertől, mint fordítva.

A Nógrád megyei Somoskőújfaluban május 24-én láttak medvét Fotó: Facebook

Legutóbb a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abonyban láttak medvét kóborolni hétfőn hajnalban. A Bors szerint az ott lefülelt mackó békésen bandukolt a házak között, és nem is maradt sokáig a lakott területen, a helyi általános iskola erdős, fás kertjén át távozott az emberlakta vidékről.


Füzesabonyban öt nappal később kíváncsiskodott egy bundás Fotó: Facebook

Ugyanakkor Kuli Bálint szerint egyáltalán nem lenne meglepő, ha a jövőben akár a főváros közelében is látnának a Dunában úszó vagy a Duna-parton bóklászó mackót.

– Bár a sűrűbben lakott agglomerációt biztosan elkerüli, az M3-as autópálya olyan határvonalat képez, amelyen biztosan nem kelnek át. Így könnyen lehet, hogy kóborlásuk során inkább a főváros irányába indulnak meg – véli a szakember.

Medveészlelések:

Május 24. – Somoskőújfalu

Május 27. – Pétervására

Május 29. – Füzesabony

Május 31. – Kál

Június 1. – Karácsond

Június 3. – Abony

 

Kapcsolódó Cikkek

 • A V4-országok sokat tanulnak egymástól

  A V4-országok sokat tanulnak egymástól

  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára szerint a V4-országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – a népegészségügy terén is sokat tanulnak egymástól, miután hasonló problémákra kell választ adniuk.

 • Az élelmiszeripar stratégiai ágazat

  Az élelmiszeripar stratégiai ágazat

  Az élelmiszeripar 2015 óta stratégiai ágazat, ennek megfelelően az élelmiszeripar komplex fejlesztéséhez 2020-ig 300 milliárd forintot biztosítanak – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön Miskolcon.

 • Magyarországnak szüksége van a legfejlettebb technológiák behozatalára és kínai befektetésekre is

  Magyarországnak szüksége van a legfejlettebb technológiák behozatalára és kínai befektetésekre is

  A teljes foglalkoztatás megteremtése után Magyarországnak a legfejlettebb technológiák behozatalára van szüksége, Budapest érdekelt a minél szabadabb globális kereskedelemben, és abban, hogy kínai vállalatok befektessenek az országban – fejtette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, felszólalva az Egy övezet, egy út együttműködés kereskedelmi fórumán Pekingben.