EUR: 323,30 Ft
CHF: 286,92 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Zalaegerszeg

Bűvös, mágikus Szent Iván-éj

Az év legrövidebb éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük. A régiek hiedelmei szerint varázslatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek. A néphagyományoknak megfelelően világszerte örömtüzeket gyújtanak, amelyeknek csodás erőt tulajdonítanak.

A nyári napforduló szinte az összes kultúrában a nap és ennélfogva a fény diadalának ünnepe volt, ami a pogány ember hiedelmei szerint a világosság és a sötétség állandó harcán alapul. A természettel összhangban élő, kereszténység előtti ember a nyárközépi tűzgyújtással elsősorban a napot kívánta megsegíteni a sötétséggel vívott küzdelmében, a tűz fényének erejével pedig az ártó szellemeket igyekezett minél messzebb elűzni.


A sötétség és az ahhoz kapcsolódó rontó hatások így egy időre – még ha csak egyetlen éjszakára is – elveszítették hatalmukat az ember felett. Bár a kereszténység elterjedése után a nap megsegítésének motívuma egyre inkább háttérbe szorult, a tűzünnep mégis megőrizte korábbi szimbolikáját és mágikus karakterét, mivel a tűz gyakorlati hasznával együtt a régi korok emberei számára is nélkülözhetetlen erőt képviselt.

A Szent Iván-naphoz fűződő hiedelmek és szokások egyrészt a szomszédos népektől, másrészt egyházi közvetítéssel távolabbról kerültek hozzánk. A tűz körül álló asszonyok különféle illatos füveket, virágokat füstöltek, s ezeket később fürdők készítéséhez használták fel. Baranya megyében a sírokra is tettek a sült almából, míg Csongrád megyében azt tartották, hogy a tűzbe dobott alma édes ízét az elhunyt rokonok is megízlelhetik. Szerelmi praktikák és jóslások is fűződnek ehhez a naphoz. A szalmából és többféle fából rakott tűz fölött a hagyomány szerint a lányok átugráltak, amíg a fiúk azt figyelték, ki mozog közülük a legtetszetősebben. Az ugrások magasságából és irányából is sokféle jövendölést lehetett kiolvasni.


Zalaegerszegen az Apáczai Ámk rendez programokat szabadtéren 22-én 16 órától, de az andráshidai városrészben is ünnepelhetünk, június 23-án 14 órától az iskola sportpályáin, sőt ott pálinka- és főzőversennyel egészítették ki az eseményt, természetesen kulturális programokkal, tánccal tarkítva. A pálinkaversenyre és a Szent Iván-éji főzőversenyre várják a jelentkezőket az andráshidai iskola portáján. A programok alatt a gyerekeket kézműves-foglalkozás, arcfestés, légvár, lovaglás és bábműsor várja.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.