2018. szeptember 18., kedd
Diána

Egyéb Zalaegerszeg

Bűvös, mágikus Szent Iván-éj

Az év legrövidebb éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük. A régiek hiedelmei szerint varázslatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek. A néphagyományoknak megfelelően világszerte örömtüzeket gyújtanak, amelyeknek csodás erőt tulajdonítanak.

A nyári napforduló szinte az összes kultúrában a nap és ennélfogva a fény diadalának ünnepe volt, ami a pogány ember hiedelmei szerint a világosság és a sötétség állandó harcán alapul. A természettel összhangban élő, kereszténység előtti ember a nyárközépi tűzgyújtással elsősorban a napot kívánta megsegíteni a sötétséggel vívott küzdelmében, a tűz fényének erejével pedig az ártó szellemeket igyekezett minél messzebb elűzni.


A sötétség és az ahhoz kapcsolódó rontó hatások így egy időre – még ha csak egyetlen éjszakára is – elveszítették hatalmukat az ember felett. Bár a kereszténység elterjedése után a nap megsegítésének motívuma egyre inkább háttérbe szorult, a tűzünnep mégis megőrizte korábbi szimbolikáját és mágikus karakterét, mivel a tűz gyakorlati hasznával együtt a régi korok emberei számára is nélkülözhetetlen erőt képviselt.

A Szent Iván-naphoz fűződő hiedelmek és szokások egyrészt a szomszédos népektől, másrészt egyházi közvetítéssel távolabbról kerültek hozzánk. A tűz körül álló asszonyok különféle illatos füveket, virágokat füstöltek, s ezeket később fürdők készítéséhez használták fel. Baranya megyében a sírokra is tettek a sült almából, míg Csongrád megyében azt tartották, hogy a tűzbe dobott alma édes ízét az elhunyt rokonok is megízlelhetik. Szerelmi praktikák és jóslások is fűződnek ehhez a naphoz. A szalmából és többféle fából rakott tűz fölött a hagyomány szerint a lányok átugráltak, amíg a fiúk azt figyelték, ki mozog közülük a legtetszetősebben. Az ugrások magasságából és irányából is sokféle jövendölést lehetett kiolvasni.


Zalaegerszegen az Apáczai Ámk rendez programokat szabadtéren 22-én 16 órától, de az andráshidai városrészben is ünnepelhetünk, június 23-án 14 órától az iskola sportpályáin, sőt ott pálinka- és főzőversennyel egészítették ki az eseményt, természetesen kulturális programokkal, tánccal tarkítva. A pálinkaversenyre és a Szent Iván-éji főzőversenyre várják a jelentkezőket az andráshidai iskola portáján. A programok alatt a gyerekeket kézműves-foglalkozás, arcfestés, légvár, lovaglás és bábműsor várja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.