2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Külföld

A cseh külügyminiszter szerint mindenkinek jó az EU-csúcson migrációs ügyben elért megállapodás

Nemcsak Csehország, hanem az egész EU számára kedvező az Európai Unió csütörtöki csúcstalálkozóján migrációs ügyekben született megállapodás – vélekedett Jan Hamácek cseh bel- és külügyminiszter egy beszélgetésben, amely a közszolgálati hírtelevízió (CT24) honlapjára került fel szombaton.

A menekültkvóták levétele az unió napirendjéről pedig a visegrádi négyek sikerét jelenti – tette hozzá a cseh diplomácia irányítója.


“Bár a migrációs ügyek megvitatása hosszan tartott és nehéz volt, a politikai vezetők megállapodása pozitív hír nemcsak Csehország, hanem bizonyosan az egész Európai Unió számára is. Azt gondolom, hogy mindnyájan elégedettek lehetünk” – fejtette ki Jan Hamácek, aki szerdán vette át a belügyi és a külügyi tárca vezetését.

Arra a felvetésre, hogy mégis konkrétan kinek a győzelme a csúcstalálkozón született migrációügyi megállapodás, Hamacek azt mondta: “Mindannyiunké, mert még azok is, akik korábban a kvótákat támogatták, idővel rájöttek, hogy ezek nem működnek. Leszögezhetjük: Visegrád győzelme, hogy sikerült nyugati partnereinket meggyőzni az igazunkról, hogy a rendszerszintű megoldás nem a kvótákban rejlik, hanem az Európai Unión kívül, a külső határok hatékonyabb védelmében” – magyarázta a cseh miniszter.


A nyugati uniós tagállamok fokozatosan elfogadták a visegrádi négyek érvelését – emelte ki. “Elmondhatjuk tehát, hogy ez (a menekültkvótákról való lemondás) Visegrád, vagyis Közép-és Kelet-Európa országainak sikere” – húzta alá Hamácek a beszélgetésben.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek