2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Debrecen

„DEAC-legeket” díjaztak

Évzáró gálán jutalmazta az elmúlt évad legjobbjait a DEAC és a Debreceni Egyetem. A futsal-, a kosár- és a kézilabda-szakosztály, valamint a labdarúgó- és a röplabdaszakosztály tagjai is elismerésben részesültek.

Jávor András, a DEAC társadalmi elnöke a megnyitón úgy fogalmazott: az elért eredményeket sikerült megőrizniük a csapatoknak, sőt, több együttes túl is tudta azokat szárnyalni. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a sport közösségteremtő erejéről is beszélt. – Jó együtt lenni, jó valamit együtt csinálni. Egészen más az az ember, aki társakkal, hosszú éveken keresztül nemes küzdelmekben tölti életének egy részét.


A DEAC évzáró gáláján részt vett Kósa Lajos országgyűlési képviselő, aki köszöntőjében kiemelte: ez az egyetlen egyetem, amelyik első osztályú, taotámogatott csapatot működtet, s egyben kiemelt figyelmet fordít sportolói felsőfokú tanulmányaira. – Olyan lehetőséget építünk ki, amivel bármikor oda lehet állni a fiatalok elé, amikor az a dilemma van előttük, hogy akkor folytassam-e a sportkarrieremet, vagy inkább váltsak a felsőoktatásra, mert a kettőt együtt csinálni szinte lehetetlen. A Debreceni Egyetem ebben is példát mutat – fejtette ki Kósa Lajos.

Megtisztelte jelenlétével a DEAC évzáró gáláját Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is. – Nagy élmény volt sportvezetőként tapasztalni, micsoda sportszakmai, tudományos, egészségügyi és infrastrukturális háttér áll a város és az egyetem rendelkezésére – fogalmazott a helyettes államtitkár.


Bács Zoltán kancellár rámutatott arra is, hogy eddig 4800 négyzetméternyi területet bérelt az egyetem a Nagyerdei Stadionban, ez a további fejlesztéseknek köszönhetően 6200 négyzetméterre nő. – A már regionális jelentőségű Sportdiagnosztikai Központ – amelyet egyre több csapat vesz igénybe a megyehatáron túlról is – szeptemberre kibővül egy sportellátó és -fejlesztő központtal – jelentette ki Bács Zoltán. Elárulta, hogy a SET-központhoz kapcsolódva hamarosan egy sportklinika is megkezdheti működését. A kancellár a létesítményfejlesztéssel kapcsolatban kiemelte: még júniusban felavatnak egy 700 négyzetméteres pingpongtermet a stadionban, és szintén a nagyerdei létesítményben kap helyet a DEAC e-sport-szakosztálya, amely 158 sportolójával a legnagyobb egyetemi e-szakág hazánkban.

A DEAC ügyvezető elnöke, Lóczi Lászlóné Kovács Marianna elmondta, hogy az elmúlt évben mintegy félmilliárd forintból gazdálkodott a klub, ez a következő évben – főképp a most bekapcsolódó jégkorongszakosztálynak köszönhetően – 1,1 milliárd forintra nő. Ebből a tervek szerint 630 millió forintot a taotámogatás tesz ki.

A gálán díjazták a szezon „legjeit”. Az év edzője Szabó Csaba, az NB I/B-s férfi kézilabdacsapat trénere lett. Az év szakosztályává a futsalszakosztályt választották, míg annak kiválóságát, Szentes Bíró Tamást találták a legjobb játékosnak. Az esztendő meglepetése címet a röplabdázók érdemelték ki, az év fiatal tehetségévé Németh Kevint, az U19-es labdarúgócsapat tehetségét választották. A legnépszerűbb szakosztály a kosárlabdázóké lett. Az NB I/A-s együttes meccsein átlagban 1200 néző szurkolt. A díjak átadásában közreműködött Papp László polgármester is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.