2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Belföld

Demszkyék rontottak az Európai Uniós besorolásunkon

Egyoldalú adatokat közöl és sajátosan értelmezi a balliberális média az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Magyarországot érintő, 2013 és 2017 közötti jelentéseit. A brüsszeli testület által vizsgált, korrupciógyanús magyarországi projektek közül minden téren kimagaslanak a 4-es metró szociálliberális kormányok alatt kötött szerződései, ezek jelentősen rontják korrupciós besorolásunkat – írja a Magyar Idők.

A 4-es metró korrupció ügyeivel kapcsolatos nyomozások még mindig nem zárultak le. A Központi Nyomozó Főügyészség 2016 óta nyomoz a 2-es és 4-es metróvonalon közlekedő kocsik ügyével kapcsolatban. Ezen felül még egy 2017 óta tartó nyomozás is folyik a 4-es metró beruházásaival és menedzsmenti döntéseivel kapcsolatban is.


Az OLAF korábbi jelentése szerint a 4-es metróval kapcsolatban ­Demszky Gábor főpolgármestersége alatt, 2010 előtt megkötött, 452,5 milliárd forintnyi szerződésből a korrupcióval és szabálytalansággal érintett rész meghaladja a 272,8 milliárd forintot. Az uniós testület szerint 167 milliárd forint kifizetése nem igazolható, azért akár 76,6 milliárd forint uniós támogatást is visszakövetelhet Brüsszel Magyarországtól, ami a 2013 és 2017 között vizsgált magyar ügyekben a legnagyobb tétel – számol be a lap.

Az Olaf jelentés cáfolta azokat a vádakat, miszerint a hatóságok szabotálják a brüsszeli ajánlásokat, sőt mi több az unió több államához képest a legmagasabb számú együttműködés történt. Ugyanis az OLAF 37 korrupciót felvető ajánlása alapján  csak 17 esetben indítottak eljárást.


Kapcsolódó Cikkek