EUR: 323,08 Ft
CHF: 286,07 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Sport

Détári Lajos: Annyira nem hoz lázba ez a világbajnokság

Détári Lajos az utolsó magyar futballista, aki világbajnokságon gólt szerzett. A hétszeres világválogatott, egyszeres Európa-válogatott játékost ma már annyira nem hozza lázba a világbajnokság, és mint lapunknak elmondta, fogalma sincs arról, hogy mikor melyik magyar játékos szerezhet újra gólt egy vb-n.

Détári Lajos csak akkor nézi a vb meccseit, ha épp úgy adódik /Fotó: MTI – Máthé Zoltán

Az 1986-os labdarúgó-világbajnokság egyik nagy esélyese volt a magyar válogatott, ám Mexikóban siker helyett kudarccal szembesült nemzeti csapatunk. A szovjetektől elszenvedett kiütéses, 6-0-s vereség után lett volna még esély továbbjutni a csoportból, de később a franciáktól is kikaptunk, így mindössze a Kanada elleni győzelem emlékével térhettek vissza játékosaink. Ettől függetlenül akkor senki nem gondolta, hogy Détári Lajos Kanada ellen a 76. percben szerzett gólja lesz az eddigi utolsó vb-gólunk.
– Nem sok szép emlékem van Mexikóról, az a világbajnokság kudarcként él bennünk. Legfeljebb annak örülhetek, hogy Kanada ellen gól szereztem – mondta lapunknak Détári Lajos, aki hozzátette, azóta sokan vizsgálták már a kudarc okait, de szerinte 30 év távlatából ezzel már nem érdemes foglalkozni.
– Sokkal inkább kellene a jövővel törődni, ám az a baj, hogy fogalmam sincs, ki lesz az a magyar játékos, aki legközelebb gólt szerez világbajnokságon, mert oda előbb ki kellene jutni. Erre pedig a közeljövőben vajmi kevés esélyt látok.
Détári Lajos pályafutása a Budapesti Honvédban kezdődött, ő a magyar labdarúgás utolsó klasszisa. Játékosként négy országban is megfordult, profi sportpályafutásának jelentősebb állomáshelye a Frankfurt, az Olympiakos, a Bologna és a Genoa volt. Összesen hét alkalommal kapott meghívást a világválogatottba, valamint az Európa-válogatottba is. Edzőként nem volt ennyire sikeres, 12 év alatt 19 csapat kispadján fordult meg. Ettől függetlenül meglepő, hogy elmondása szerint már nem hozza lázba a világbajnokság.


– Ha őszinte akarok lenni, annyira nem érdekel ez az oroszországi világbajnokság, sőt a futball sem nagyon. Ha épp úgy alakul, egy-egy meccset persze megnézek majd, de ha más programom lesz, azt nem mondom le csak azért, hogy meccset nézzek. Azt pedig lehetetlen megjósolni, hogy ki nyeri a vb-t. Erre szerintem most nyolc-tíz csapatnak is van esélye, de sok mindent figyelembe kell venni. A topjátékosok nagyon sok meccset játszottak az évben, és alig volt két hét szünet. Bármikor jöhet egy sérülés, bármikor jöhet egy fáradtság miatti formahanyatlás. Lehetetlen megjósolni, ki lesz a világbajnok.

Kapcsolódó Cikkek

  • A világ legöregebb vívója még mindig pástra lép

    A világ legöregebb vívója még mindig pástra lép

    Boros Péter, a világ legöregebb aktív vívója a minap ünnepelte 85. születésnapját. Természetesen a páston, illetve mellette, hiszen az OSC Semmelweis utcai vívótermében köszöntötték sporttársai, tanítványai és barátai az örökifjú pengeforgatót.

  • Perelnek az erőszakkal vádolt sportolók?

    Perelnek az erőszakkal vádolt sportolók?

    Egyelőre csak afféle árnyékbokszolásban merül ki a nemi erőszakkal meggyanúsított két vízilabdázó jogi képviselőinek tevékenysége. Hegedűs László és Gatter László ügyvéd szerint sem gyanúsítottként, sem tanúként nem hallgatták ki ügyfeleiket, így az ellenük esetleg meginduló eljárás stratégiáját sem igazán tudták kidolgozni.