EUR: 322,81 Ft
CHF: 284,77 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Sport

Détári Lajos: Annyira nem hoz lázba ez a világbajnokság

Détári Lajos az utolsó magyar futballista, aki világbajnokságon gólt szerzett. A hétszeres világválogatott, egyszeres Európa-válogatott játékost ma már annyira nem hozza lázba a világbajnokság, és mint lapunknak elmondta, fogalma sincs arról, hogy mikor melyik magyar játékos szerezhet újra gólt egy vb-n.

Détári Lajos csak akkor nézi a vb meccseit, ha épp úgy adódik /Fotó: MTI – Máthé Zoltán

Az 1986-os labdarúgó-világbajnokság egyik nagy esélyese volt a magyar válogatott, ám Mexikóban siker helyett kudarccal szembesült nemzeti csapatunk. A szovjetektől elszenvedett kiütéses, 6-0-s vereség után lett volna még esély továbbjutni a csoportból, de később a franciáktól is kikaptunk, így mindössze a Kanada elleni győzelem emlékével térhettek vissza játékosaink. Ettől függetlenül akkor senki nem gondolta, hogy Détári Lajos Kanada ellen a 76. percben szerzett gólja lesz az eddigi utolsó vb-gólunk.
– Nem sok szép emlékem van Mexikóról, az a világbajnokság kudarcként él bennünk. Legfeljebb annak örülhetek, hogy Kanada ellen gól szereztem – mondta lapunknak Détári Lajos, aki hozzátette, azóta sokan vizsgálták már a kudarc okait, de szerinte 30 év távlatából ezzel már nem érdemes foglalkozni.
– Sokkal inkább kellene a jövővel törődni, ám az a baj, hogy fogalmam sincs, ki lesz az a magyar játékos, aki legközelebb gólt szerez világbajnokságon, mert oda előbb ki kellene jutni. Erre pedig a közeljövőben vajmi kevés esélyt látok.
Détári Lajos pályafutása a Budapesti Honvédban kezdődött, ő a magyar labdarúgás utolsó klasszisa. Játékosként négy országban is megfordult, profi sportpályafutásának jelentősebb állomáshelye a Frankfurt, az Olympiakos, a Bologna és a Genoa volt. Összesen hét alkalommal kapott meghívást a világválogatottba, valamint az Európa-válogatottba is. Edzőként nem volt ennyire sikeres, 12 év alatt 19 csapat kispadján fordult meg. Ettől függetlenül meglepő, hogy elmondása szerint már nem hozza lázba a világbajnokság.


– Ha őszinte akarok lenni, annyira nem érdekel ez az oroszországi világbajnokság, sőt a futball sem nagyon. Ha épp úgy alakul, egy-egy meccset persze megnézek majd, de ha más programom lesz, azt nem mondom le csak azért, hogy meccset nézzek. Azt pedig lehetetlen megjósolni, hogy ki nyeri a vb-t. Erre szerintem most nyolc-tíz csapatnak is van esélye, de sok mindent figyelembe kell venni. A topjátékosok nagyon sok meccset játszottak az évben, és alig volt két hét szünet. Bármikor jöhet egy sérülés, bármikor jöhet egy fáradtság miatti formahanyatlás. Lehetetlen megjósolni, ki lesz a világbajnok.

Kapcsolódó Cikkek