EUR: 322,91 Ft
CHF: 285,97 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Szombathely

Digitális Ovi Program Szombathelyen

Ma már a legtöbb családban elérhető az okostelefon és a tablet, nem csoda, hogy a legkisebbek is hamar megtanulják kezelni ezeket az eszközöket.

Az új generáció szinte karonülőként elsajátítja, hogyan lehet elindítani egy mesét vagy lapozni a fotók között. A digitális eszközök – megfelelő használat mellett – az óvodai nevelés hasznos elemei lehetnek, ennek terjedését a szombathelyi önkormányzat is támogatja.


A digitális eszközökkel színesebbé tehető a tanítás Fotó:CSG

Változik a világ, változnak az elvárások – míg régebben elég volt elővenni egy könyvet az óvodai csoportban, addig a mai gyerekek érdeklődési köre annyira kitágult, hogy az egy kattintással elérhető, 3D-s ismeretanyagok keltik fel igazán a kíváncsiságukat. Ezt felismerve a szombathelyi önkormányzat elindította a Digitális Ovi Programot, melynek keretében informatikai eszközök és digitális oktatási csomagok beszerzésével bővítik az óvodai nevelés eszköztárát. A kezdeményezésben referencia-intézményként a Gazdag Erzsi Óvoda vállalt úttörő szerepet.

A projektort már most használják a Gazdag Erzsi Óvodában, szeptembertől modernebb eszközökkel is dolgozhatnak Fotó:CSG

– A digitális eszközökkel olyan ismeretanyagot is át tudunk adni a gyerekeknek, amihez más módon nem jutnának hozzá. Például, amikor a népi hagyományokkal ismerkedünk, nem biztos, hogy el tudjuk vinni őket busójárásra, de a segédanyagoknak köszönhetően megismerkedhetnek ezzel a szokással – fogalmaz Molnár Anikó óvodavezető.


A digitális eszközök a személyi és természeti nevelés, a tehetséggondozás és a felzárkóztatás területén is sikerrel használhatók a régi, jól bevált gyakorlatok mellett. – Régen diavetítőt, lemezjátszót vett a város az óvodáknak, ma az informatikai eszközök nyújtják az élményt. Az elmúlt években 23 általános iskolában teremtettük meg a digitális oktatás alapfeltételeit, majd 2015-től az óvodákban is – elsősorban az ügyviteli feladatellátás vonatkozásában – megvalósultak a fejlesztések. Erre építve kezdődhet el az oktatási feladatok támogatása – magyarázza Rettegi Attila, a közgyűlés oktatási és szociális bizottságának elnöke. – Nem az a cél, hogy a gyerek digitális függőségbe kerüljön, hanem a nevelőmunka segítése a lényeg.

A mai generáció már a digitális kor gyermeke Fotó:CSG

Először a referenciaóvoda részére alakítják ki a digitális környezetet: csaknem hárommillió forint értékben vásárolnak vetítővásznakat, projektorokat és interaktív táblákat, valamint a MozaBook oktatócsomagot, amely látványos interaktív elemekkel, szemléltető és kísérletező alkalmazásokkal segíti az ismeretek feldolgozását. Ezt követően évenkénti ütemezéssel a többi óvoda számára is biztosítják ezt a lehetőséget.

A közgyűlés elfogadta a Digitális Ovi Programot Fotó:CSG

– Alapvetően az a cél, hogy a gyerek a saját környezetében ismerje meg a világot, de ha erre nincs lehetőség, igénybe vesszük a digitális tartalmakat. Nem ezzel telik majd az egész délelőtt, de abban a néhány percben igazán élményszerűvé tudjuk tenni a tanulást – fogalmaz Molnár Anikó.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.