EUR: 323,40 Ft
CHF: 286,76 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Szombathely

Digitális Ovi Program Szombathelyen

Ma már a legtöbb családban elérhető az okostelefon és a tablet, nem csoda, hogy a legkisebbek is hamar megtanulják kezelni ezeket az eszközöket.

Az új generáció szinte karonülőként elsajátítja, hogyan lehet elindítani egy mesét vagy lapozni a fotók között. A digitális eszközök – megfelelő használat mellett – az óvodai nevelés hasznos elemei lehetnek, ennek terjedését a szombathelyi önkormányzat is támogatja.


A digitális eszközökkel színesebbé tehető a tanítás Fotó:CSG

Változik a világ, változnak az elvárások – míg régebben elég volt elővenni egy könyvet az óvodai csoportban, addig a mai gyerekek érdeklődési köre annyira kitágult, hogy az egy kattintással elérhető, 3D-s ismeretanyagok keltik fel igazán a kíváncsiságukat. Ezt felismerve a szombathelyi önkormányzat elindította a Digitális Ovi Programot, melynek keretében informatikai eszközök és digitális oktatási csomagok beszerzésével bővítik az óvodai nevelés eszköztárát. A kezdeményezésben referencia-intézményként a Gazdag Erzsi Óvoda vállalt úttörő szerepet.

A projektort már most használják a Gazdag Erzsi Óvodában, szeptembertől modernebb eszközökkel is dolgozhatnak Fotó:CSG

– A digitális eszközökkel olyan ismeretanyagot is át tudunk adni a gyerekeknek, amihez más módon nem jutnának hozzá. Például, amikor a népi hagyományokkal ismerkedünk, nem biztos, hogy el tudjuk vinni őket busójárásra, de a segédanyagoknak köszönhetően megismerkedhetnek ezzel a szokással – fogalmaz Molnár Anikó óvodavezető.


A digitális eszközök a személyi és természeti nevelés, a tehetséggondozás és a felzárkóztatás területén is sikerrel használhatók a régi, jól bevált gyakorlatok mellett. – Régen diavetítőt, lemezjátszót vett a város az óvodáknak, ma az informatikai eszközök nyújtják az élményt. Az elmúlt években 23 általános iskolában teremtettük meg a digitális oktatás alapfeltételeit, majd 2015-től az óvodákban is – elsősorban az ügyviteli feladatellátás vonatkozásában – megvalósultak a fejlesztések. Erre építve kezdődhet el az oktatási feladatok támogatása – magyarázza Rettegi Attila, a közgyűlés oktatási és szociális bizottságának elnöke. – Nem az a cél, hogy a gyerek digitális függőségbe kerüljön, hanem a nevelőmunka segítése a lényeg.

A mai generáció már a digitális kor gyermeke Fotó:CSG

Először a referenciaóvoda részére alakítják ki a digitális környezetet: csaknem hárommillió forint értékben vásárolnak vetítővásznakat, projektorokat és interaktív táblákat, valamint a MozaBook oktatócsomagot, amely látványos interaktív elemekkel, szemléltető és kísérletező alkalmazásokkal segíti az ismeretek feldolgozását. Ezt követően évenkénti ütemezéssel a többi óvoda számára is biztosítják ezt a lehetőséget.

A közgyűlés elfogadta a Digitális Ovi Programot Fotó:CSG

– Alapvetően az a cél, hogy a gyerek a saját környezetében ismerje meg a világot, de ha erre nincs lehetőség, igénybe vesszük a digitális tartalmakat. Nem ezzel telik majd az egész délelőtt, de abban a néhány percben igazán élményszerűvé tudjuk tenni a tanulást – fogalmaz Molnár Anikó.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.