EUR: 332,90 Ft
CHF: 302,74 Ft
2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb Ózd

Díszjárőröző huszárok

Visszajáró szereplői a budai Várnak a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület huszárai. A közelmúltban hat lóval teljesítettek négynapos szolgálatot a monumentális erődítményben a szervezők és a turisták maximális elismerése mellett.

A Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetség ebben az évben is ellátja a Díszjárőr a budai Várban elnevezésű hagyományőrző járőrszolgálatot,  amelynek harmadszor voltak ózdi szereplői. Ennek előfeltétele volt, hogy két korábbi alkalommal megfeleltek a rendezők által megkövetelt szigorú feltételeknek. A bemutatkozásnak fontos része az emberi tényezők mellett a lovak képzettsége is, mert a forgalmas kirándulóhelyre csak nyugodt, a turistákat és az időjárás viszontagságait is jól tűrő hátasokkal szabad kilovagolni.


Barta László hadnagy elmondta, egy hónapja vált véglegessé a szereplésük, akkor kapták a meghívót, és már biztosnak tűnik, hogy ebben az évben még egy alkalomra megkapták a lehetőséget Ózd város bemutatására. Az idegenvezetők ugyanis sorban kérdezik őket városukról és annak turisztikai látnivalóiról, ami a későbbiek során kamatozhat. Úgy fogalmazott, nemcsak nagy lehetőség ez a program, hanem nagy felelősség is. A lovakkal csak lépésben lehet közlekedni a mindig zsúfolt vár útjain, sétányain, miközben számtalan inger éri az állatokat. A fegyelmezetlen látogatók túlságosan megközelítik őket vagy hozzájuk érnek, amit nem minden ló visel jól. Most a rapszodikus időjárás is nehezítette a dolgukat, hiszen a június 7–10. közötti időszakban a hétórás járőrözések során volt olyan nap, hogy többször bőrig áztak, máskor pedig 32 fokban izzadtak a lovaikkal együtt. Részeseivé váltak négy lakodalomnak is, amelyek résztvevői díszletnek kérték fel őket, így a történelmi környezetben sok fotó készült róluk. A hadnagy külön kiemelte a velük érkezett feleségek munkáját, akiknek komoly szerepük volt abban, hogy lovak és lovasok méltó mód végezhessék munkájukat. Az idei újbóli bemutatkozás tehát egy sikerszéria része, ami folytatódni fog.

Fotó: lokál
 Az 1848-49-es szabadságharcban a 8. Coburg huszárezred viselt ilyen egyenruhát

Kard ki! Kard!

A Gömöri Lovas- és Népi Hagyományőrző Egyesület augusztus 3–6. között nyolcadik alkalommal szervezi meg a felvidéki Görgey-emléktúrát. Ezúttal négy nap alatt az Ózd–Krasznahorka–Szilicei-fennsík–Gömörszőlős-Ózd útvonal mintegy 150 kilométeres távolságát lovagolják végig. Ez komoly teljesítménytúra, különösen a fennsíkra feljutás teszi majd próbára a lovat és lovasát. Közben részt vesznek a krasznahorkai várjátékokon, ahol közel kétórás bemutatójukban szerepel majd verbuválás, huszártoborzás, huszárkarusszel, korabeli csatabemutató, valamint lótolvajbetyár elfogása és felakasztása is. Ezt megelőzően, június 22–24 között Komáromban, a híres Monostori erődben az elöltöltős fegyverek használatával kapcsolatos törvényi változásokat ismerik meg az ózdi huszárok, majd tüzérségi csatabemutatót tartanak a turistáknak.

Fotó: Lokál
A történelmi várfalak alatt is kopogtak a patkók

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.