EUR: 323,30 Ft
CHF: 286,92 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb V.kerület

Drága lehet a gurulás

Szigorodik június közepétől a Belvárosban a KRESZ által nem szabályozott járművek használata. Az itt élők főképp a segway felelőtlen használata miatt panaszkodnak.

Jó mulatságnak tűnik úgy bejárni turistaként egy várost, hogy az ember cipője talpa nem, vagy csak alig érinti az aszfaltot. Hogyan lehetséges ez? Például az egyre divatosabb kétkerekű rollerekkel, angol nevükön segwayekkel, amelyek Budapest utcáin is egyre nagyobb számban tűnnek fel. Csakhogy a mulatság addig jó, ameddig ezeket az eszközöket gyakorlott és felelősséggel közlekedő emberek használják, ettől eltérő esetben nagyon könnyen balesetet lehet velük okozni.


– Tapasztalatunk szerint kétféle használója van ezeknek a járműveknek – nyilatkozta Balla Valéria alpolgármester. – Van a nagyon rutinos, aki balesetveszélyesen, zavaróan gyorsan vált irányt és gyorsan közlekedik. Vannak a tapasztalatlanok, akiknek egy-két perces oktatás után odaadják ezeket az eszközöket és egyszerűen nem tudják, hogyan kell fékezni. Sajnos több baleset is volt már emiatt: sérült a segwayes és sérült a gyalogos.

Az alpolgármester elárulta azt is, hogy a tavalyi nyári szezon óta egyre több lakossági panasz érkezik az önkormányzathoz a segwayek miatt.


– Több megkeresés is érkezett az V. kerületben élőktől, akik a sétálók között szlalomozó járgányokra, s ezzel a balesetveszélyre hívták fel a figyelmet. A tavaly nyári szezontól kezdtük el érezni leginkább azt, hogy egyre több bejelentés érkezik, és ma már megszámlálhatatlan fajtájú, főleg elektromos meghajtású jármű jelent meg a sétálóutcákban, s összevissza cikáznak a sétálók között – mondta.

Pár perc oktatás után bárki vezethet ilyen eszközt

 

A segway azonban csak az egyik eszköz, amely a turisták kényelmét szolgálja, ugyanakkor sok kellemetlenséget okoz az itt élőknek. Az önkormányzat lépésre szánta el magát.

– A sörbicikli és a riksa, méretükből adódóan, valóban alkalmatlanok a belvárosi közlekedésre. Több kerület is meghozta már a rendeletét, ami ezeknek a használatát szabályozza, így a május 24-i képviselő-testületi ülésen a közösségi együttélésről szóló rendeletünket mi is módosítottuk, ami június közepétől lép életbe és melynek célja, hogy a sétálóövezetekben a sörbiciklit, riksát, powerboardot, elektromos biciklit, elektromos gördeszkát, segwayt csak úgy szabad használni, hogy le kell szállni róluk és tolni kell, vagy amennyiben ennek a mérete vagy a súlya megengedi, akkor kézbe kell venni. Ha valaki ezt nem tartja be, helyszíni bírságként 50 és 150 ezer forint közötti szankcióra számíthat – fejtette ki Balla Valéria.

A rendelet betartását a közterület-felügyelet ellenőrzi.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.