EUR: 329,95 Ft
CHF: 299,86 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Belföld

Egyre erősebb a V4-ek szövetsége

Ma kezdődik Brüsszelben az Európai Tanács kétnapos ülése, melynek központi témája a migráció, a határvédelem, valamint a gazdasági kérdések. A V4-ek ezt megelőzően Orbán Viktor szervezésével különmegbeszélést folytatnak Emmanuel Macron francia államfővel.

Szorul a hurok a bevándorláspárti uniós országok vezetőinek nyaka körül. A tömeges illegális migrációval szemben ugyanis egyre több ország emeli fel a hangját. A közelmúltban például az új olasz kormány tagadta meg a migránsokat szállító Soros-féle szervezetek hajóinak kikötését azok után, hogy 2014 óta legalább 1,7 millió illegális bevándorló érkezett tengeri úton Európába.


EPA/CAROLINE BLUMBERG

Az Európai Tanács ma kezdődő kétnapos ülésének tehát nem véletlenül lesz az egyik fő témája a migráció, a biztonság és a határvédelem. Magyarország és a V4-ek súlyát jól jelzi, hogy az ülést megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök a többi visegrádi ország (Lengyelország, Szlovákia, Csehország) kormányfőivel francia kezdeményezésre megbeszélést folytat Macron francia államfővel.– Uniós csúcsról uniós csúcsra egyre erősebb a V4-ek szövetsége, hamarosan többségbe kerülhet a bevándorláspolitikai álláspontjuk az Európai Unión belül. Míg a V4-ek egységesek és következetesen politizálnak, addig a nyugat-európai államok vezetői még egymással sem értenek egyet, ráadásul rendre a társadalmi elvárással szemben politizálnak – mondta lapunknak Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa.

Az elemző a V4-ek és Macron különtárgyalásáról azt mondta: ezen államok nélkül már nem lehet döntéseket hozni az Európai Unióban, az európai nagyhatalmaknak is meg kell hallgatniuk véleményüket.


– Sokat segített, hogy az elmúlt hónapokban Ausztria és Olaszország is csatlakozott a V4-ek álláspontjához, ez a két ország is a szövetségesünk lett – tette hozzá Deák Dániel.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Hétfőn megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka. A kormányfő értékelő beszédet tartott, melyben beszámolt arról, hogy a kormány minden polgármesterrel együttműködik, valamitn szóba kerültek a környezetvédelem fontosabb kérdései is.

  • További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    A hajnali után további melegrekordok dőltek meg hétfőn. Az új országos napi rekord 28 Celsius-fok lett – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-t.