2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Belföld

Egyre erősebb a V4-ek szövetsége

Ma kezdődik Brüsszelben az Európai Tanács kétnapos ülése, melynek központi témája a migráció, a határvédelem, valamint a gazdasági kérdések. A V4-ek ezt megelőzően Orbán Viktor szervezésével különmegbeszélést folytatnak Emmanuel Macron francia államfővel.

Szorul a hurok a bevándorláspárti uniós országok vezetőinek nyaka körül. A tömeges illegális migrációval szemben ugyanis egyre több ország emeli fel a hangját. A közelmúltban például az új olasz kormány tagadta meg a migránsokat szállító Soros-féle szervezetek hajóinak kikötését azok után, hogy 2014 óta legalább 1,7 millió illegális bevándorló érkezett tengeri úton Európába.


EPA/CAROLINE BLUMBERG

Az Európai Tanács ma kezdődő kétnapos ülésének tehát nem véletlenül lesz az egyik fő témája a migráció, a biztonság és a határvédelem. Magyarország és a V4-ek súlyát jól jelzi, hogy az ülést megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök a többi visegrádi ország (Lengyelország, Szlovákia, Csehország) kormányfőivel francia kezdeményezésre megbeszélést folytat Macron francia államfővel.– Uniós csúcsról uniós csúcsra egyre erősebb a V4-ek szövetsége, hamarosan többségbe kerülhet a bevándorláspolitikai álláspontjuk az Európai Unión belül. Míg a V4-ek egységesek és következetesen politizálnak, addig a nyugat-európai államok vezetői még egymással sem értenek egyet, ráadásul rendre a társadalmi elvárással szemben politizálnak – mondta lapunknak Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa.

Az elemző a V4-ek és Macron különtárgyalásáról azt mondta: ezen államok nélkül már nem lehet döntéseket hozni az Európai Unióban, az európai nagyhatalmaknak is meg kell hallgatniuk véleményüket.


– Sokat segített, hogy az elmúlt hónapokban Ausztria és Olaszország is csatlakozott a V4-ek álláspontjához, ez a két ország is a szövetségesünk lett – tette hozzá Deák Dániel.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek