EUR: 323,10 Ft
CHF: 286,87 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Szekszárd

Egyre több a baleset

Az elmúlt időszakban Tolna megyében megnövekedett a kerékpárosokat érintő balesetek száma. Emiatt ismét fontos átismételni azokat az alapvető közlekedési szabályokat, melyek betartása mellett csökkenthetőek a kerékpáros-balesetek.

– Elindulás előtt ellenőrizzük a kerékpár kormányát, a világítóberendezéseket és a fékeket! Magasságunknak megfelelően állítsuk be az ülést, figyeljünk arra, hogy ne legyen túl magas, mert egy hirtelen fékezés után, ha nem ér le a lábunk, könnyen felborulhatunk – részletezte Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.


Két keréken is ügyeljünk a biztonságra MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Hozzátette, a közlekedés minden résztvevőjére, így a kerékpárosokra is vonatkozik a „látni és látszani” biztonsági alapelv. Az esti szürkületben és éjszaka nagyon fontos, hogy kerékpárunk megfelelően legyen kivilágítva. Az első és hátsó lámpa mellett szereljünk egyéb láthatóságot elősegítő eszközt a kerékpárunkra. Az autósok a nem megfelelően megvilágított kerékpárosokat nehezebben veszik észre, s ennek könnyen lehet baleset a következménye.

Testi épségünk megóvása érdekében viseljünk sisakot és térdvédőt, sisak nélkül a balesetek súlyos fejsérüléseket okozhatnak.

– Ha esős időben kell útnak indulnunk, használjunk inkább sapkát, mint a kabátunk kapucniját! Az utóbbi ugyanis akadályozhat bennünket a látásban és kevésbé észleljük az oldalról érkező járműveket. A kerékpáros-balesetek leggyakoribb oka az úttestre történő figyelmetlen kihajtás, valamint ezzel összefüggésben az elsőbbségadás elmulasztása. Fontos, ha a kerékpárral a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen megyünk át, a kerékpárról le kell szállnunk, és azt tolva kell átkelnünk az úttesten – zárta mondandóját a sajtószóvivő.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.