EUR: 317,57 Ft
CHF: 279,76 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Külföld

Egyre több áldozatot szed a guatemalai Fuego vulkán

A guatemalai törvényszéki tudományok intézete igazgatójának hétfői tájékoztatása szerint 62-ra emelkedett a Fuego (Tűz) vulkán áldozatainak száma. Mintegy 300 sérültet tartanak számon, a kitörés csaknem 2 millió embert érint.

Fanuel García szerint eddig 13 holttestet sikerült azonosítani. A halálos áldozatokra Los Lotes és El Rodeo településeken bukkantak rá a hatóságok.


A guatemalai hatóságok korábbi tájékoztatása 38 halottról szólt.

A nagy erővel kitörő Fuego 16 órán keresztül lövellt sűrű fekete füstöt mintegy 10 kilométeres magasságba, és hamuval terítette be a környékbeli területeket. A beszámolók szerint a fővárosra, Guatemalavárosra is hamu hullott. A hírügynökségek jelentése szerint a vulkanikus törmelékár elárasztotta El Rodeo települését.


Közel 3300 embert menekítettek ki a vulkánhoz közeli településekről. A világhálóra feltöltött képek és videofelvételek tanúsága szerint a vulkánhoz közeli településeket teljesen belepte a hamu. A felvételeken látottak alapján elmondható, hogy több településen óriási károk keletkeztek.

Az amerikai földtani intézet (USGS) hétfőn közölte, hogy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg Guatemala nyugati partvidékét. Az USGS szerint a földrengés epicentruma a Csendes-óceánban volt, 10 kilométeres mélységben. Áldozatokról, károkról egyelőre nem tudni.

A fővárostól mintegy 50 kilométerre délnyugatra fekvő, 3763 méter magas tűzhányó másodjára tört ki 2018-ban, hírügynökségek szerint a vasárnapi az elmúlt bő négy évtized legerőteljesebbje.

Hétfőn egy sor dél-amerikai ország fejezte ki együttérzését Guatemalával a történtek miatt. Többen segítségüket is felajánlottak, köztük António Guterres ENSZ-főtitkár is.

Guatemala 32 tűzhányója közül a Fuego a legaktívabb.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek