EUR: 332,75 Ft
CHF: 302,42 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Külföld

Egyre több áldozatot szed a guatemalai Fuego vulkán

A guatemalai törvényszéki tudományok intézete igazgatójának hétfői tájékoztatása szerint 62-ra emelkedett a Fuego (Tűz) vulkán áldozatainak száma. Mintegy 300 sérültet tartanak számon, a kitörés csaknem 2 millió embert érint.

Fanuel García szerint eddig 13 holttestet sikerült azonosítani. A halálos áldozatokra Los Lotes és El Rodeo településeken bukkantak rá a hatóságok.


A guatemalai hatóságok korábbi tájékoztatása 38 halottról szólt.

A nagy erővel kitörő Fuego 16 órán keresztül lövellt sűrű fekete füstöt mintegy 10 kilométeres magasságba, és hamuval terítette be a környékbeli területeket. A beszámolók szerint a fővárosra, Guatemalavárosra is hamu hullott. A hírügynökségek jelentése szerint a vulkanikus törmelékár elárasztotta El Rodeo települését.


Közel 3300 embert menekítettek ki a vulkánhoz közeli településekről. A világhálóra feltöltött képek és videofelvételek tanúsága szerint a vulkánhoz közeli településeket teljesen belepte a hamu. A felvételeken látottak alapján elmondható, hogy több településen óriási károk keletkeztek.

Az amerikai földtani intézet (USGS) hétfőn közölte, hogy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg Guatemala nyugati partvidékét. Az USGS szerint a földrengés epicentruma a Csendes-óceánban volt, 10 kilométeres mélységben. Áldozatokról, károkról egyelőre nem tudni.

A fővárostól mintegy 50 kilométerre délnyugatra fekvő, 3763 méter magas tűzhányó másodjára tört ki 2018-ban, hírügynökségek szerint a vasárnapi az elmúlt bő négy évtized legerőteljesebbje.

Hétfőn egy sor dél-amerikai ország fejezte ki együttérzését Guatemalával a történtek miatt. Többen segítségüket is felajánlottak, köztük António Guterres ENSZ-főtitkár is.

Guatemala 32 tűzhányója közül a Fuego a legaktívabb.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: ÖsszeFogás

  A nap képe: ÖsszeFogás

  Saype francia-svájci tájművész új földfestményeinek egyikén dolgozik a genfi Grange parkban. A mintegy ötezer négyzetméter pázsitot beborító, 165 méter hosszú és 30 méter széles alkotás természetes, biológiailag lebomló, vízoldékony festőanyagokból készült.

 • Túszul ejtette a lopott BMW

  Túszul ejtette a lopott BMW

  Ügyetlenségének köszönhetően akár két évre és hűvösre kerülhet az a budapesti férfi, aki a szlovákiai Galántán akart elkötni egy BMW-t.

 • Deutsch Tamás: Elutasítjuk az uniós források politikai büntetésként való megvonását

  Deutsch Tamás: Elutasítjuk az uniós források politikai büntetésként való megvonását

  Elutasítjuk a közösségi források szubjektív, politikai büntetésként alkalmazható úgynevezett jogállamisági feltételekhez kötését, a gazdaságilag, munkahelyteremtés szempontjából jól teljesítő régiók politikai vádak alapján történő büntetését – jelentette ki Deutsch Tamás a Fidesz EP-képviselője Strasbourgban, az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában szerdán.